Jak przygotować kiszone rzodkiewki [PRZEPIS]

(Fot. pl.depositphotos.com)

Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na kiszone rzodkiewki. Zobaczycie, że kiszonki można przygotować w domu bez żadnego kłopotu.

Przepis na kiszone rzodkiewki

(Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”).

Składniki:

  • 5 pęczków rzodkiewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plastry korzenia chrzanu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Suszony kwiat kopru
  • Liść jarmużu
  • ¼ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wody

Oderwij rzodkiewki od łodyg i dokładnie umyj. Wyrzuć zepsute liście, a te dobre również umyj. Rzodkiewkę i liście włóż do trzech litrowych słoików. Dodaj koper, jarmuż, chrzan, ziele angielskie, pieprz, a także obrane ząbki czosnku i resztę przypraw. Zalej rzodkiewki przegotowaną wcześniej solanką w proporcjach 2 łyżki soli na 2 l wody.

DEON.PL POLECA

Poznaj także inne przepisy z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewa Dąbrowską"

Kiszone rzodkiewki to uniwersalna potrawa, wspaniale komponująca się z rozmaitymi warzywami na etapie postu. Warto je również jeść na co dzień, gdy chcemy się zdrowo odżywiać.

Kiszone rzodkiewki można jeść na wiele sposobów, na przykład tradycyjnie z twarogiem i szczypiorkiem. Warto spróbować kiszonej rzodkiewki z kminkiem, ma wtedy smak przypominający znane z dawnych lat suchary kminkowe.

dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak przygotować kiszone rzodkiewki [PRZEPIS]
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.