Jak przygotować kiszone rzodkiewki [PRZEPIS]
Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na kiszone rzodkiewki. Zobaczycie, że kiszonki można przygotować w domu bez żadnego kłopotu.
Przepis na kiszone rzodkiewki
(Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”).
Składniki:
- 5 pęczków rzodkiewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 plastry korzenia chrzanu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka ziaren kolorowego pieprzu
- Suszony kwiat kopru
- Liść jarmużu
- ¼ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 litry wody
Oderwij rzodkiewki od łodyg i dokładnie umyj. Wyrzuć zepsute liście, a te dobre również umyj. Rzodkiewkę i liście włóż do trzech litrowych słoików. Dodaj koper, jarmuż, chrzan, ziele angielskie, pieprz, a także obrane ząbki czosnku i resztę przypraw. Zalej rzodkiewki przegotowaną wcześniej solanką w proporcjach 2 łyżki soli na 2 l wody.
Poznaj także inne przepisy z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewa Dąbrowską"
Kiszone rzodkiewki to uniwersalna potrawa, wspaniale komponująca się z rozmaitymi warzywami na etapie postu. Warto je również jeść na co dzień, gdy chcemy się zdrowo odżywiać.
Kiszone rzodkiewki można jeść na wiele sposobów, na przykład tradycyjnie z twarogiem i szczypiorkiem. Warto spróbować kiszonej rzodkiewki z kminkiem, ma wtedy smak przypominający znane z dawnych lat suchary kminkowe.
dm
Skomentuj artykuł