Kiszona czerwona kapusta [PRZEPIS]
![Kiszona czerwona kapusta [PRZEPIS] Kiszona czerwona kapusta [PRZEPIS]](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2021/7/13/d1de018f6f23e3580b8ac97408a12b46/jpg/deon/articles-thumb-xlarge-breakpoint-default/kiszona-czerwona-kapusta-przepis.jpg)
Kiszona czerwona kapusta (fot. duskbabe/depositphotos.com)
Skuś się i wypróbuj przepis według dr Ewy Dąbrowskiej na smaczną kiszoną czerwoną kapustę.
Składniki do przepisu na kiszoną czerwoną kapustę:
- ¼ kapusty czerwonej
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- ¼ łyżeczki gorczycy
Kapustę i marchewkę posiekaj na mandolinie na cienkie paski.
Włóż do miski, dodaj sól i gorczycę i wygniataj, aż kapusta będzie miękka i puści sok. Następnie przełóż ją do słoika i ściśle ubij, tak aby na wierzchu pojawił się sok.
Przyłóż spodkiem i wymytym kamieniem, tak aby kapusta nie wydostawała się ponad sok. Przykryj ścierką i odstaw na 2 doby w kuchni na blacie. Następnie szczelnie zakręć i odstaw w chłodniejsze miejsce.
Tak przygotowana kapusta jest gotowa po 2–3 tygodniach, w zależności od tego, w jakiej temperaturze stała.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł