Dżem śliwkowo-migdałowy s. Anastazji
Dżem śliwkowo-migdałowy - doskonały do pieczywa oraz jako dodatek do deserów i ciast.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 15 dag migdałów
- 50-60 dag cukru
Śliwki umyć, usunąć pestki, owoce zemleć w maszynce do mięsa. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Do śliwek dodać cukier, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu.
Po ok. 20 min dodać migdały i smażyć wg uznania.
Gotowy dżem przełożyć do słoików. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez ok. 15 min.
Migdały można zastąpić pokrojonymi orzechami włoskimi.
Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała.
Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
Smacznego!
Skomentuj artykuł