Dżem śliwkowo-migdałowy s. Anastazji

Dżem śliwkowo-migdałowy s. Anastazji
(fot. pixabay.com)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Dżem śliwkowo-migdałowy - doskonały do pieczywa oraz jako dodatek do deserów i ciast.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 15 dag migdałów
  • 50-60 dag cukru

Śliwki umyć, usunąć pestki, owoce zemleć w maszynce do mięsa. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Do śliwek dodać cukier, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu.

DEON.PL POLECA

Po ok. 20 min dodać migdały i smażyć wg uznania.

Gotowy dżem przełożyć do słoików. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez ok. 15 min.

Migdały można zastąpić pokrojonymi orzechami włoskimi.

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała.

Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Dżem śliwkowo-migdałowy s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.