Jak zrobić botwinkę do zupy?

(Fot. pl.depositphotos.com)

Botwinka jest doskonała na ciepło i zimno. Na barszczyk. Pyszna i zdrowa jako dodatek do sałatek.

Jak przygotować botwinkę z buraczków?

Składniki:

  • buraczki młode z listkami (dowolna ilość)
  • 1 cytryna
  • sól do smaku
  • oliwa (na każdy słoik 1 łyżeczka)
  • woda (dowolna ilość)

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Przygotowanie:

Buraczki należy umyć, oczyścić razem z listkami i pokroić. Następnie zależy zagotować wodę, posolić, dodać sok z cytryny i pokrojoną botwinkę. Chwilę gotować. Całość przełożyć do słoików, dodać do każdego 1 łyżeczkę oliwy. Dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10-15 minut. Tak przygotowaną botwinkę należy przechowywać w chodnym i ciemnym miejscu.

Zupa botwinkowa (Fot. pl.depositphotos.com)

DEON.PL POLECA

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić botwinkę do zupy?
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.