Przepis na domowe powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe są doskonałe do pieczywa, ciast, deserów i jako dodatek do mięs.
Powidła śliwkowe krok po kroku:
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru (lub wg uznania)
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Wykonanie:
Śliwki należy umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez około 10-15 minut. Ugotowane śliwki (można też przetrzeć przez sito, zmiksować lub pozostawić je w naturalnym stanie) smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć trzeba dodać cukier i dalej smażyć.
Gęstość powideł zależy od upodobań gotującego. Gorące powidła nałożyć do słoików, zamknąć szczelnie i jeszcze przez chwilę pasteryzować.
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Na dżemy i konfitury wybieramy małe słoiki i napełniamy gotowym przetworem do ok. ½ cm od jego górnej krawędzi. Jednorazowo na przygotowanie dżemu lub konfitury stosujemy nie więcej niż 2 ½ kg owoców.
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
Jak przechowywać przetwory?
Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.
WAM/dm
Skomentuj artykuł