Sezon na cukinię trwa! Siostra Anastazja zdradza przepis na krem, który skradnie serca domowników

Siostra Anastazja/DEON.pl/jh

Sezon na cukinię w pełni, ale skończyły ci się pomysły, co z niej zrobić? Oto krem z cukinii podany z kurkami – prosty, ale zachwycający smakami lasu. Jeśli szukasz inspiracji na coś nowego, ten przepis wprowadzi świeżość do Twojego menu i sprawi, że na nowo zakochasz się w cukinii!

Jeśli skończyły Ci się pomysły na dania z cukinii, ten przepis na krem z cukinii z kurkami to idealne rozwiązanie. Wykorzystaj pełnię sezonu na cukinię, przygotowując zupę, która zachwyci Twoich bliskich swoim aksamitnym smakiem i prostotą wykonania. Dzięki temu przepisowi, podany z aromatycznymi kurkami, stanie się ulubionym daniem na każdą okazję.

Krem z cukinii podany z kurkami

Składniki:

  • 4 małe cukinie młode
  • 25 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 serek topiony
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinie (bez obierania), marchewki i ziemniaki pokrojone w kostkę poddusić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dołożyć drobno posiekaną cebulę i zalać dwoma litrami wody. Doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować aż warzywa będą miękkie, a następnie zmiksować na krem. Dodać serek topiony, połowę śmietany i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i podsmażyć kurki.

Zupę krem podawać z kurkami i kleksem śmietany.

DEON.PL POLECA

Więcej przepisów znajdziecie w kalendarzu "Rok pełen smaku. 2025".

Siostra Anastazja/DEON.pl/jh

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sezon na cukinię trwa! Siostra Anastazja zdradza przepis na krem, który skradnie serca domowników
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.