Sezon na cukinię trwa! Siostra Anastazja zdradza przepis na krem, który skradnie serca domowników
Sezon na cukinię w pełni, ale skończyły ci się pomysły, co z niej zrobić? Oto krem z cukinii podany z kurkami – prosty, ale zachwycający smakami lasu. Jeśli szukasz inspiracji na coś nowego, ten przepis wprowadzi świeżość do Twojego menu i sprawi, że na nowo zakochasz się w cukinii!
Jeśli skończyły Ci się pomysły na dania z cukinii, ten przepis na krem z cukinii z kurkami to idealne rozwiązanie. Wykorzystaj pełnię sezonu na cukinię, przygotowując zupę, która zachwyci Twoich bliskich swoim aksamitnym smakiem i prostotą wykonania. Dzięki temu przepisowi, podany z aromatycznymi kurkami, stanie się ulubionym daniem na każdą okazję.
Krem z cukinii podany z kurkami
Składniki:
- 4 małe cukinie młode
- 25 dag kurek
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 serek topiony
- 1/2 łyżeczki curry
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 2 l wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cukinie (bez obierania), marchewki i ziemniaki pokrojone w kostkę poddusić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dołożyć drobno posiekaną cebulę i zalać dwoma litrami wody. Doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować aż warzywa będą miękkie, a następnie zmiksować na krem. Dodać serek topiony, połowę śmietany i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i podsmażyć kurki.
Zupę krem podawać z kurkami i kleksem śmietany.
Więcej przepisów znajdziecie w kalendarzu "Rok pełen smaku. 2025".
Siostra Anastazja/DEON.pl/jh
Skomentuj artykuł