Szarlotka niedzielna Siostry Anastazji. Klasyka, która zawsze smakuje

Zdjęcie ilustracyjne szarlotki. Fot. depositphotos

Zapach świeżo pieczonej szarlotki to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych spotkań. To ciasto, które łączy prostotę z domowym ciepłem, a jednocześnie nigdy się nie nudzi. Delikatne, kruche ciasto i soczyste jabłka tworzą duet idealny – szczególnie wtedy, gdy chcemy sprawić bliskim radość przy niedzielnej kawie.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 jabłek

Wykonanie krok po kroku:

Margarynę z mąką posiekać nożem. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto.

DEON.PL POLECA

 

 

Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i poukładać jabłka.

Przykryć drugą częścią ciasta i ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 170–180 st. C. przez ok. 20–30 min.

Kalendarz z przepisami Siostry Anastazji. Fot. Wydawnictwo WAM

DEON.PL POLECA


Podpowiedź

Szarlotka najlepiej smakuje lekko przestudzona, posypana cukrem pudrem. Świetnie komponuje się także z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną.

To ciasto, które zawsze się udaje i potrafi umilić każdą niedzielę.

Ten i wiele innych sprawdzonych przepisów znajdziesz w Kalendarzu z przepisami Siostry Anastazji "Rok pełen smaku. 2026"

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szarlotka niedzielna Siostry Anastazji. Klasyka, która zawsze smakuje
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.