Szarlotka niedzielna Siostry Anastazji. Klasyka, która zawsze smakuje
Zapach świeżo pieczonej szarlotki to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych spotkań. To ciasto, które łączy prostotę z domowym ciepłem, a jednocześnie nigdy się nie nudzi. Delikatne, kruche ciasto i soczyste jabłka tworzą duet idealny – szczególnie wtedy, gdy chcemy sprawić bliskim radość przy niedzielnej kawie.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 10 jabłek
Wykonanie krok po kroku:
Margarynę z mąką posiekać nożem. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i poukładać jabłka.
Przykryć drugą częścią ciasta i ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 170–180 st. C. przez ok. 20–30 min.
Podpowiedź
Szarlotka najlepiej smakuje lekko przestudzona, posypana cukrem pudrem. Świetnie komponuje się także z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną.
To ciasto, które zawsze się udaje i potrafi umilić każdą niedzielę.
Skomentuj artykuł