Słodkie odliczanie do Wielkiego Postu czyli przepis na faworki idealne

fot. Depositphotos
Aleksandra Bobrowska / Zdrapka Wielkopostna

Ostatki, czyli ostatnia prosta przed Wielkim Postem. Wory pokutne uprasowane? Zdrapka Wielkopostna przyczepiona do lodówki? Zresztą nieważne, i tak zamiast udzielać złotych rad, jak przygotować się do postu, wolimy podzielić się z tobą przepisem na najlepsze faworki.

Śmiało, częstuj się!

Najpierw masa, potem rzeźba... tak to szło? My, twórcy Zdrapki Wielkopostnej, w każdym razie wyznajemy zasadę, że trzeba doładować akumulatory przed duchowym wysiłkiem. Porządna dawka cukru pomoże ci wejść w Wielki Post z energią. Ale niech cię nie zmylą puchate i słodkie faworki – to nie jest zapowiedź leniuchowania na kanapie. Za chwilę rozpoczynamy ekstremalne 40-dniowe wyzwanie dla prawdziwych twardzieli (tak, o tobie mowa)!

Wyzwanie: 40 dni błogosławieństw

Zanim zakrztusisz się cukrem pudrem, uspokajamy: samobiczowania nie będzie. Interwałów zresztą też. Co najwyżej krótki detoks od Internetu, ale chyba dasz radę? Naprawdę warto, bo w tym roku śmiałkowie odkrywający Zdrapkę Wielkopostną dokonają imponujących rzeczy: będą wprowadzać pokój do swoich serc i do swojego otoczenia. Będą przyjmować błogosławieństwo i dzielić się nim z innymi. Będą z radością zapraszać do swojego życia Księcia Pokoju. Ambitnie, prawda?

W Wielki Post z optymizmem

"Pokój Mój daję wam" - tę obietnicę uczyniliśmy hasłem przewodnim tegorocznej Zdrapki. Dlaczego? Bo świat bardzo potrzebuje pokoju. A my jako chrześcijanie jesteśmy posłani, by nieść światu Chrystusowy pokój. Uśmiechem, życzliwością, miłym słowem czy… talerzem faworków. Zatem chociaż Wielki Post to okres pokuty, refleksji i wstrzemięźliwości, zapraszamy cię do przeżycia go z nadzieją w sercu. Czyń dobro, módl się i kochaj. A w ostatnie dni karnawału… jedz słodkie pyszności!

Więc jak? Wchodzisz w to? Łap przepis od Moniki Małkowskiej Słodkiej Pani (SlodkaPani.pl):

Ciasto na faworki:

300 g mąki pszennej
4 żółtka
250 g kwaśnej śmietany 18%
łyżka spirytusu
łyżeczka cukru
szczypta soli
ok 500 ml oleju do smażenia lub smalec
cukier puder do oprószenia faworków

Przepis na faworki:

Mąkę, sól i cukier wsyp do jednej miski. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy, wyrób ręką. Następnie wyłóż na stolnicę i uderzaj wałkiem, żeby dobrze je napowietrzyć, by w trakcie smażenia pokryły się pęcherzykami powietrza. Następnie rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wykrój paski ok 2,5 x 8 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie. Jedną część ciasta złap i wywiń przez środek. W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Faworki smażymy na gorącym oleju do uzyskania rumianego koloru – gdy tłuszcz jest dobrze nagrzany, to smażymy po ok. 35 sekund każdą stronę. Rumiane wyjmujemy na ręcznik papierowy. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Idealne faworki są cieniutkie i pokryte pęcherzykami powietrza. Powinny być kruche i rozpływające się w ustach. Smacznego!

A już w Środę Popielcową zaczynamy nasze 40-dniowe wyzwanie - pamiętaj o zdrapaniu pierwszego pola na Zdrapce Wielkopostnej. Odkrywaj z nami moc błogosławieństwa! Bądź posłańcem Chrystusowego pokoju!

Przepis autorstwa Moniki Małkowskiej (SlodkaPani.pl)

fot. SlodkaPani.pl

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Słodkie odliczanie do Wielkiego Postu czyli przepis na faworki idealne
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.