Zgodnie z ustawą sklepy powyżej 250 m kw., których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, będą musiały zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu bądź opakowań. Wyjątek stanowią napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. oraz napoje alkoholowe będące mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc.
Ustawa stanowi ponadto, że dwa lata od dnia wejścia w życie nowych przepisów obowiązki te dotyczyć będą jedynie sprzedawców prowadzących sklepy o powierzchni większej niż 400 m kw.
Sprzedawcy będą musieli też zawrzeć pierwszą umowę z organizacją pozarządową, która zagospodaruje żywność, w terminie pięciu miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy. Zgodnie z ustawą sprzedawcy będą płacili 10 groszy za 1 kg marnowanej/wyrzucanej żywności.
Przeczytaj też: Koniec z marnowaniem żywności w polskich sklepach? W tym jednym znajdziesz półki z przeceną -70% >>
Sprzedawcy żywności będą musieli także prowadzić w sklepach kampanie edukacyjno-informacyjne skierowane do konsumentów na temat racjonalnego gospodarowania żywnością. Będą one musiały być prowadzone przynajmniej raz w roku przez co najmniej dwa kolejne tygodnie. Na takie akcje informacyjne będzie można przeznaczyć nie więcej niż 20 proc. środków pochodzących z opłaty za marnowanie żywności. Opłaty za marnowanie żywności będą pomniejszone przez sprzedawców o koszty poniesione na takie kampanie.
Ustawa przewiduje również kary finansowe m.in. za brak umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności. Jeżeli tak się stanie, sprzedawca zapłaci 5 tys. zł grzywny. Nie będzie ona jednak obowiązywała, jeżeli sprzedawca żywności wykaże, że nie było możliwe zawarcie takiej umowy z organizacją pozarządową na terenie powiatu, w którym prowadzi swoją działalność.
Według szacunków statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia, co przekłada się na ok. 9 mln ton. Portal wirtualnemedia.pl, powołując się na Banki Żywności, wskazuje, że najczęściej wyrzucanymi produktami są: "pieczywo (wg 49 proc. ankietowanych), owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.), jogurty (27 proc.), a najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przekroczony termin przydatności do spożywa (29 proc.) i zbyt duże zakupy (20 proc).
Portal podaje, że dzięki nowym regulacjom będzie można uratować do 100 tys. ton jedzenia więcej.
Zobacz też: Papież potępił marnotrawstwo żywności >>
Skomentuj artykuł