W Lizbonie powstała pierwsza kuchnia miejska
(fot. ccgraphicdesigner / flickr.com / CC BY-SA 2.0)
PAP / mh
Pierwsza wspólnotowa kuchnia miejska powstała w Lizbonie. Nowa placówka, dotowana przez ratusz, udostępnia mieszkańcom stolicy przestrzeń na przyrządzanie posiłków i oferuje fachowe porady, a także żywi najbiedniejsze rodziny i sprzedaje potrawy na wynos.
Kuchnię otwarto na lizbońskim osiedlu Boavista w północno-zachodniej części miasta. Projekt jest realizowany w ramach najnowszego programu wsparcia socjalnego, obejmującego 39 akcji społecznych przygotowanych przez stołeczny ratusz we współpracy z lizbońskimi gminami.
Jak wyjaśniła PAP Ana Silva z lizbońskiego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, wspierającego projekt, idea budowy wspólnotowej kuchni miejskiej w stolicy forsowana była już od kilku lat przez wiele instytucji społecznych.
"Inwestycję wspiera kilka podmiotów, jest dotowana m.in. przez ratusz ze środków przeznaczonych na politykę socjalną" - dodała Silva.
Mieszkańcy Lizbony mają do dyspozycji wyposażenie placówki, a zatrudnieni na stałe kucharze służą poradami. Gastronomiczni eksperci przygotowują tam posiłki dla osób żyjących poniżej minimum socjalnego, a także dania na wynos.
Według Frederico Lucasa z organizacji społecznej Novos Povoadores idea wspólnotowych kuchni zyskuje w kraju popularność; w kilku miastach już funkcjonują podobne placówki. "Pierwszy tego typu obiekt ruszył z naszej inicjatywy w 2009 r. w mieście Trancoso. W budynku udostępnionym przez miejscową gminę każdy jej mieszkaniec może za symboliczną opłatą skorzystać ze wspólnotowej kuchni" - wyjaśnił PAP Lucas.
W Lizbonie kuchnia mieści się budynku, w którym ma siedzibę Stowarzyszenie Rekreacyjne Mieszkańców i Przyjaciół Osiedla Boavista. Placówka została zmodernizowana i zaadaptowana do prowadzenia działalności gastronomicznej.
Jak poinformowała Ines Drummond, burmistrz lizbońskiej gminy Benfica, na której terenie znajduje się osiedle Boavista, kuchnia miejska jest niczym restauracja oferująca potrawy na zamówienie klientów. Urzędnicy liczą, że korzystać z niej będą zarówno stołeczni konsumenci, jak i turyści.
Jednym z głównych zadań kuchni miejskich, zarówno w Lizbonie, jak i w Trancoso, jest uaktywnienie lokalnych społeczności, w tym pomoc mieszkańcom w zdobyciu kwalifikacji zawodowych. Boavista to bowiem jedna z najbiedniejszych części stolicy. Większość z jej 20 tys. mieszkańców to rodziny żyjące na granicy ubóstwa.
"Mamy nadzieję, że nowa placówka będzie w niedługiej przyszłości miejscem zdobywania zawodu dla wielu lizbończyków. Planujemy prowadzenie tu licznych kursów związanych z gastronomią" - dodała Drummond.
W Trancoso udostępniona mieszkańcom kuchnia w centrum miasta służy stymulowaniu przedsiębiorczości i walce z lokalnym bezrobociem. Większość użytkowników placówki to małe, rodzinne firmy produkujące regionalne przetwory owocowo-warzywne.
"Korzystając z miejskiej kuchni, osoby te mogą znacznie obniżyć koszty swojej produkcji; w domowych warunkach musiałyby płacić za wodę, gaz, prąd, a także za wywóz śmieci" - wyjaśnił Frederico Lucas.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł