dziennik.pl/dm
Władze Kostaryki ogłosiły stan wyjątkowy. Wszystko za sprawą wzrostu populacji mięsożernych owadów - tzw. muchówek z Nowego Świata. Te trzykrotnie większe od zwykłych much owady zagrażają nie tylko zwierzętom - podaje dziennik.pl. Szczególna sytuacja w kraju występuje od 7 lutego.
Władze Kostaryki ogłosiły stan wyjątkowy. Wszystko za sprawą wzrostu populacji mięsożernych owadów - tzw. muchówek z Nowego Świata. Te trzykrotnie większe od zwykłych much owady zagrażają nie tylko zwierzętom - podaje dziennik.pl. Szczególna sytuacja w kraju występuje od 7 lutego.
PAP / kw
Piękne, dziwne, odrażające - takie owady będzie można od soboty oglądać w Muzeum w Gliwicach na poświęconej im wystawie pt. "Architekci, artyści, zabójcy i grabarze. W świecie owadów Jean’a Henri Fabre’a".
Piękne, dziwne, odrażające - takie owady będzie można od soboty oglądać w Muzeum w Gliwicach na poświęconej im wystawie pt. "Architekci, artyści, zabójcy i grabarze. W świecie owadów Jean’a Henri Fabre’a".
Puls Biznesu / PAP / pk
Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.
Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.
W ramach organizowanego po raz trzeci Wielkiego Dnia Pszczół, 8 sierpnia, w ogrodach botanicznych, parkach narodowych i krajobrazowych w całej Polsce będzie można poznać tajniki świata pszczołowatych i poznać sposoby ich ochrony.
W ramach organizowanego po raz trzeci Wielkiego Dnia Pszczół, 8 sierpnia, w ogrodach botanicznych, parkach narodowych i krajobrazowych w całej Polsce będzie można poznać tajniki świata pszczołowatych i poznać sposoby ich ochrony.
PAP / ptt
Rosnący popyt na białko zwierzęce - przy lawinowym przyroście ludności świata i ograniczonych zasobach naturalnych - oznacza, że trzeba będzie poszukiwać alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być większe wykorzystanie białka pozyskiwanego z owadów.
Rosnący popyt na białko zwierzęce - przy lawinowym przyroście ludności świata i ograniczonych zasobach naturalnych - oznacza, że trzeba będzie poszukiwać alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być większe wykorzystanie białka pozyskiwanego z owadów.
Szerszenie, które są drapieżnikami, spełniają wśród owadów podobną rolę, jak wilki wśród ssaków - pozbywają się osobników słabszych lub chorych - mówi w rozmowie z PAP biolog Jan Goldstein z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.
Szerszenie, które są drapieżnikami, spełniają wśród owadów podobną rolę, jak wilki wśród ssaków - pozbywają się osobników słabszych lub chorych - mówi w rozmowie z PAP biolog Jan Goldstein z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.
PAP / drr
Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego w poniedziałek raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego w poniedziałek raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Rozpowszechniony w Polsce kult skandynawskiego porządku temperowali mieszkający tam od lat znajomi. Nie podzielali zachwytu skandynawskim modelem edukacji, ochrony zdrowia, stosunków rodzinnych, tolerancji i otwartości. Mówili, że za oficjalnym lukrem idealnego obrazka jest bezduszność królestwa procedur i skrywana frustracja.
Rozpowszechniony w Polsce kult skandynawskiego porządku temperowali mieszkający tam od lat znajomi. Nie podzielali zachwytu skandynawskim modelem edukacji, ochrony zdrowia, stosunków rodzinnych, tolerancji i otwartości. Mówili, że za oficjalnym lukrem idealnego obrazka jest bezduszność królestwa procedur i skrywana frustracja.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}