Owady wkraczają na talerze Polaków

Owady wkraczają na talerze Polaków
(fot. shutterstock.com)
Puls Biznesu / PAP / pk

Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.

Białko owadzie zaczyna robić karierę. W Europie za 15 lat jego rynek będzie wart 230 mln brytyjskich funtów, przewidują analitycy New Nutrition Business. Wafle z białej czekolady i mrówek, granola ze świerszczami, burgery z robaków (wprowadziła je już holenderska sieć sklepów Jumbo) - to przysmaki niedalekiej przyszłości.

Także w Polsce. U nas też już pojawili się pionierzy owadziego białka. Firma Ronzo, łódzki start-up, założony przez Jacka Janickiego, sprzedaje przez internet batony z mąką ze świerszczy i właśnie szuka inwestora, by obsługiwać duże zamówienia i trafić na sklepowe półki w szerszym zakresie.

Insekty je na świecie ok. 2,5 mln ludzi, przede wszystkim w Azji i Afryce. A że mięso zwierząt będzie coraz droższe i nie wystarczy go dla wszystkich, powoli przyzwyczajajmy się do myśli, że chrząszcze i gąsiennice będą naszym potomnym musiały zastąpić schabowego.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Owady wkraczają na talerze Polaków
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.