Rozmiar, kolor talerza pomaga w odchudzaniu
Wyniki amerykańskiego badania, opublikowane w "Journal of Consumer Research", sugerują, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.
Badanie przeprowadzono na studentach, którzy otrzymali polecenie nalewania zupy pomidorowej do siedmiu miseczek różnej wielkości. Zgodnie z oczekiwaniami badaczy, uczestnicy nalewali mniej do mniejszych miseczek, a więcej do większych. Efekt nie znikał, pomimo działań uświadamiających i edukacyjnych.
- Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używasz bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nakładasz sobie od 9 do 31 proc. jedzenia więcej niż normalnie - piszą autorzy artykułu Koert van Ittersum z Georgia Institute of Technology i Brian Wansink z Cornell University.
Za wszystko odpowiedzialne jest złudzenie optyczne (Delboeuf illusion), które sprawia, że postrzegamy kółko jako znacznie mniejsze, jeśli jest ono otoczone przez inne kółko, dużego rozmiaru, niż w sytuacji, gdy byłoby ono otoczone przez kółko małego rozmiaru. W praktyce, jeśli nakładamy posiłek na mały talerz, porcja wygląda na relatywnie większą niż jest w rzeczywistości i odwrotnie, gdy nakładamy jedzenie na talerz duży, nasza porcja wygląda na relatywnie mniejszą.
Na wielkość porcji wpływa też kolor naczynia lub obrusa. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21 proc. Modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10-procentową zmianę.
Od 1900 roku rozmiar przeciętnego talerza zwiększył się o prawie jedną czwartą. Musimy być ostrożni, bo spożywanie nawet o 50 kalorii więcej niż potrzebujemy, może skutkować wzrostem wagi o ponad 2 kg rocznie.
- Najlepszym sposobem jest zastąpienie misek i talerzy mniejszymi naczyniami w kontrastowych kolorach - radzą autorzy.
PAP - Nauka w Polsce
Skomentuj artykuł