Nasze geny "wiedzą", co powinniśmy jeść?

(fot. auntie p / flickr.com)
slo

Nasz genom może nie być przystosowany do pokarmów, które współcześnie spożywamy. I tak np. przereklamowany może być pozytywny wpływ produktów pszenicznych - opowiadał dr hab. Andrzej Tokarz podczas XVI Warszawskiego Festiwalu Nauki.

Podczas wykładu "Chleba powszedniego... ale jakiego" dr hab. Andrzej Tokarz z Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przedstawił tzw. hipotezę paleo, według której nasz system genetyczny nie jest dostosowany do pokarmów, które współcześnie zwykło się spożywać.

Model życia człowieka zmienił się np. w trakcie rewolucji rolniczej. Ludzie zaczęli się wtedy inaczej odżywiać, w diecie pojawiło się więcej mięsa ssaków, zboża czy nabiał. Kolejne zmiany w odżywianiu przyniosła rewolucja przemysłowa. Za jej sprawą na stołach na dużą skalę zagościły produkty olejowe, cukier, przetworzone produkty zbożowe. W życiu ludzi ubyło ruchu, a przybyło stresu, tak więc na popularności zyskały alkohol czy tytoń. Z kolei stres sprzyja stanom zapalnym, a to jest podstawą chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy choroby układu odpornościowego.

Andrzej Tokarz wyjaśnił, że dużą zmianą w diecie, było np. spopularyzowanie diety pszenicznej. Ekspert z WUM wyjaśnił, że pszenica stała się głównym zbożem uprawnym, uprawiana jest na ogromnych terenach i producentom zależy, żeby była konsumowana. Dlatego trzeba kreować popyt: promowane były np., hasła, że pszenica to podstawa piramidy żywieniowej, że to element zdrowej żywności, że to pełnowartościowy produkt zbożowy. Jednocześnie z diety zaczęto się pozbywać produktów tłuszczowych. Ale energię, którą dostarczały tłuszcze czymś trzeba było zastąpić i miejsce to wypełniała często właśnie pszenica. Z tym wiąże się zwiększona zawartość węglowodanów w naszej diecie.

DEON.PL POLECA

Tymczasem w pszenicy znajdują się substancje niekoniecznie dla organizmu korzystne, m.in. gliadyna, która może sprzyjać stanom zapalnym i pobudza apetyt, czy gluten, z którym wiąże się choroba trzewna - celiakia. Andrzej Tokarz zwrócił zwłaszcza uwagę niekorzystne działanie na organizm glutenu znajdującego się w ulepszonych genetycznie odmianach pszenicy. Modyfikacje związane z glutenem ominęły m.in. takie odmiany zboża jak kamut czy orkisz.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Nasze geny "wiedzą", co powinniśmy jeść?
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.