Nasze geny "wiedzą", co powinniśmy jeść?
Nasz genom może nie być przystosowany do pokarmów, które współcześnie spożywamy. I tak np. przereklamowany może być pozytywny wpływ produktów pszenicznych - opowiadał dr hab. Andrzej Tokarz podczas XVI Warszawskiego Festiwalu Nauki.
Podczas wykładu "Chleba powszedniego... ale jakiego" dr hab. Andrzej Tokarz z Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przedstawił tzw. hipotezę paleo, według której nasz system genetyczny nie jest dostosowany do pokarmów, które współcześnie zwykło się spożywać.
Model życia człowieka zmienił się np. w trakcie rewolucji rolniczej. Ludzie zaczęli się wtedy inaczej odżywiać, w diecie pojawiło się więcej mięsa ssaków, zboża czy nabiał. Kolejne zmiany w odżywianiu przyniosła rewolucja przemysłowa. Za jej sprawą na stołach na dużą skalę zagościły produkty olejowe, cukier, przetworzone produkty zbożowe. W życiu ludzi ubyło ruchu, a przybyło stresu, tak więc na popularności zyskały alkohol czy tytoń. Z kolei stres sprzyja stanom zapalnym, a to jest podstawą chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy choroby układu odpornościowego.
Andrzej Tokarz wyjaśnił, że dużą zmianą w diecie, było np. spopularyzowanie diety pszenicznej. Ekspert z WUM wyjaśnił, że pszenica stała się głównym zbożem uprawnym, uprawiana jest na ogromnych terenach i producentom zależy, żeby była konsumowana. Dlatego trzeba kreować popyt: promowane były np., hasła, że pszenica to podstawa piramidy żywieniowej, że to element zdrowej żywności, że to pełnowartościowy produkt zbożowy. Jednocześnie z diety zaczęto się pozbywać produktów tłuszczowych. Ale energię, którą dostarczały tłuszcze czymś trzeba było zastąpić i miejsce to wypełniała często właśnie pszenica. Z tym wiąże się zwiększona zawartość węglowodanów w naszej diecie.
Tymczasem w pszenicy znajdują się substancje niekoniecznie dla organizmu korzystne, m.in. gliadyna, która może sprzyjać stanom zapalnym i pobudza apetyt, czy gluten, z którym wiąże się choroba trzewna - celiakia. Andrzej Tokarz zwrócił zwłaszcza uwagę niekorzystne działanie na organizm glutenu znajdującego się w ulepszonych genetycznie odmianach pszenicy. Modyfikacje związane z glutenem ominęły m.in. takie odmiany zboża jak kamut czy orkisz.
Skomentuj artykuł