Pistacje zmniejszają ryzyko raka
Spożywanie 60 - 70 gramów pistacji każdego dnia może zredukować ryzyko raka płuc i prostaty - poinformowali naukowcy podczas konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem. Ich wnioski publikuje serwis "Science Daily".
Tak korzystne działanie pistacji związane jest z dużą zawartością w nich gamma-tokoferolu, pochodnej witaminy E, która, jak dowiodły wcześniejsze badania, w większych ilościach chroni przed rozwojem niektórych nowotworów. Pistacje znane są również z tego, że mają działanie przeciwutleniające i obniżają poziom cholesterolu, przez co zapobiegają chorobom serca.
Podejrzewania naukowców z Uniwersytetu Teksasu potwierdziły sześciotygodniowe obserwacje, które wykazały, że konsumpcja pistacji przyczyniła się do zauważalnego zwiększenia poziomu gamma-tokoferolu we krwi i tym samym zmniejszenia ryzyka nowotworów. Do badań rekrutowano 36 zdrowych osób. Połowie z nich przez miesiąc podawano codziennie 68 gramów pistacji, podczas gdy grupa kontrolna kontynuowała dotychczasową dietę.
Prowadząca badania Ladia Herandez radzi, by oprócz pistacji włączyć do swojej diety również orzeszki ziemne, włoskie, pekanowe, a także produkty sojowe i olej kukurydziany.
Skomentuj artykuł