Soki i syropy - czytaj etykiety i wybieraj mądrze

(Fot.shutterstock.com)
Martyna Drzewiecka/ br

Czym różni się syrop od soku i na co zwracać uwagę robiąc zakupy? Czytaj etykiety, wybieraj mądrze i nie daj się nabić w butelkę.

Stałym elementem diety każdego z nas, niezależnie od wieku powinny być soki. Warto jednak zwracać uwagę na informacje z etykiety i za każdym razem upewniać się, czy to, co zamierzamy kupić, jest stuprocentowym sokiem. Warto też prześledzić, jakie rodzaje soków proponują nam polskie sklepy.

Sok jest to produkt wytwarzany z dowolnej ilości owoców lub warzyw, o charakterystycznym smaku, zapachu i barwie. Według Parlamentu Europejskiego sok nie powinien zawierać cukru. Może być wzbogacony miazgą lub miąższem owoców albo warzyw oraz witaminami. Wyróżniamy kilka rodzajów soków:

DEON.PL POLECA

Sok bezpośredni (NFC - Not From Concentrate - nie z soku zagęszczonego) produkowany z surowych owoców lub warzyw, może być pasteryzowany lub schładzany. Produkuje się go poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych owoców lub warzyw.

Sok z soku zagęszczonego wytwarzany jest z soku owocowego lub warzywnego. Powstaje przez usunięcie metodami fizycznymi określonej ilości wody. Najczęściej wodę usuwa się przez odparowanie. Zagęszczone soki z owoców bądź warzyw wykorzystywane są do produkcji nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych.

Sok naturalnie mętny nie jest klarowany ani filtrowany, dlatego znajdują się w nim cząstki miąższu owoców bądź warzyw, z których jest produkowany. Udowodniono, że zapobiega nowotworom i spowalnia starzenie. Ponadto wspomaga odporność organizmu. Lekarze zalecają, by dla zdrowia wypijać jedną lub dwie szklanki soku mętnego dziennie.

Sok przecierowy otrzymywany jest z przetartych owoców bądź warzyw, dlatego jest dużo bardziej gęsty niż inne soki. Zawiera błonnik, który reguluję pracę jelit. Sok przecierowy jest bardziej kaloryczny od klarownego. Dzięki małej ilości cukru szybciej gasi pragnienie.

Na rynku znajdziemy również produkty sokownicze, które nie są stuprocentowymi sokami. Wyróżnić możemy przede wszystkim nektary i napoje:

Nektar jest wytwarzany z soku lub przecieru z owoców bądź warzyw. Ilość soku albo przecieru powinna wynosić od 25% do 100%. Nie może on zawierać barwników, aromatów i substancji konserwujących. Międzynarodowe przepisy ściśle określają ilość soku jaka powinna znajdować się w nektarze. 50% (dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń), 40% (dla malin, truskawek, czereśni), 35% (dla wiśni), 30% (dla śliwek, żurawin, agrestu), 25% (dla porzeczki, granatów, cytryny, bananów). Pozostałą część stanowi woda, cukier lub miód (nie może przekraczać 20% produktu końcowego), czasami kwas cytrynowy.

Napój produkowany jest z soku lub przecieru z owoców bądź warzyw, a zawartość danego soku albo przecieru powinna wynosić minimum 20%. Resztę tworzy woda, cukier lub miód, czasami kwas cytrynowy. Napoje zawierają mniej soku niż nektary. Ponadto od soków i nektarów różni je to, że mogą zawierać sztuczne barwniki, aromaty oraz inne dodatki.

Warto wspomnieć też o syropie, który jest mocno słodzonym sokiem owocowym. Ilość ogólnego ekstraktu powinna wynosić co najmniej 66%. Syrop zwykle powstaje poprzez gotowanie soku owocowego, do którego dodaje się cukier spożywczy. Na ogół zawiera on dużo cukru, a mało składników odżywczych owocu. Syropy są dodawane przede wszystkim do napojów i alkoholi oraz do kaszek, budyniu itp. Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą, później przemienionej w syrop.

Najczęściej wykorzystywany jest do słodzenia napojów, lodów i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek itd. Dowiedziono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie przybieranie na wadze, co prowadzi do otyłości. Syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu. Prawdopodobnie prowadzi do powstania cukrzycy typu 2 oraz podwyższa poziom złego cholesterolu. Syrop glukozowo-fruktozowy zwiększa możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego.

Najbardziej zdrowe dla naszego organizmu są soki, ponieważ zawierają najwięcej substancji odżywczych i witamin. Warto sprawdzać etykiety, by wiedzieć, co się kupuje. Im więcej zawartości soku lub przecieru w danym produkcie, tym lepiej. Napoje, w których więcej jest cukru niż owoców niekorzystnie wpływają na nasz organizm i mogą prowadzić do wielu poważnych chorób.

Nie kupujmy pochopnie, ze względu na zachęcające opakowanie i ładny kolor. To może mieć fatalne skutki w przyszłości.

Materiał sponsorowany

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Soki i syropy - czytaj etykiety i wybieraj mądrze
Komentarze (7)
MN
Marlena Nowacka
24 lipca 2018, 11:48
Dzisiaj kiedy są wyciskarki na każdą kieszeń to polecam wyciskać sok niż kupować w sklepie. Ja swoim dzieciom daje sok samemu robiony właśnie w wyciskarce wg. porad https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Oczywiście sok można rozcieńczyć wodą jeśli jest za mocny dla dziecka. Dla mnie najważniejsze jest, że moje dzieci chętnie piją soki i dzięki temu zdrowo rosną, bo wiem , że witaminy i enzymy zawarte w sokach zagwarantują im zdrowie i energię. Sama też chętnie piję i jestem zadowolona.
M
mat3usz
27 maja 2015, 08:57
Ostatnio na taki wpis trafiłem na wykopie - http://www.wykop.pl/wpis/12744351/pilem-cale-zycie-i-sie-okazalo-ze-tu-nie-ma-maliny/ - na poczatku przyjałem to z uśmiechem na twarzy. Myslałem sobie, ze gosc jaki frajer i nawet nie sprawdza co kupuje. Mina mi zrzedla jak sam robilem ostatnio zakupy w almie. Sprawdzam musli dla zony, sama chemia, patrze soki, chemia. Sprawdzam inne rzeczy, które alma promuje jako zdrowe i co? Musze poszukac innego dostawcy... ;/
D
denis_6
24 maja 2015, 18:11
Dokładnie tak! Każdy powinien czytać etykiety bo sklepy nabijają nas w butelke:/ jeszcze jakiś czas temu alma miała spot reklamowy ze swoimi "zdrowymi" sokami, ale szybko go usuneła po wielu negatywnych komentarzach.. wszystko nafaszerowane chemia :/ nie dajcie sie im zwiesc, produkuja gorszy syf niz inni..
A
anka
18 kwietnia 2015, 17:40
Nie zwracam uwagi na etykiety, chemia jest wszędzie a jeśli lubię herbatkę z syropem malinowym Paola mam sobie odmówić? O nie! ;)
W
wi-ki
18 marca 2015, 15:11
Wszystkie soki,dżemy,powidła,kompoty itp wytwarzamy sami domowym starym sposobem,..warto,bo wiem co jem.
K
Kamila
16 marca 2015, 14:35
Jedzenie nafaszerowane jest chemią i tyle. Wszędzie pełno cukru, soli i konserwantów. Nie da się przed tym chronić. Jedyne co można to starac się raz na jakiś czas przeprowadzić detoks organizmu. Osobom, które mają problemy zdrowotne czy z nawracającymi infekcjami polecam zajrzeć na dlaczegochoruje.info Konsultacja ze specjalistą jest bezpłatna, każdy może skorzystać. Zobaczcie jak te wszystkie paskudstaw wyniszczają nasze zdrowie.
P
praktycznie
15 marca 2015, 11:20
Syropy w Polsce to: cukier, woda, barwnik, kwasek, aromat i nazwa, np. malinowy, leśny, żurawinowy itp. Nie trzeba chyba pisać, że z sokami jest niewiele lepiej. Szkoda wydać na to kilka zł. Zdrowiej kupić owoce, poza sezonem - mrożone, i robic sobie syropy jedno - dwudniowe, dodając je do herbaty, wody, ziół.