Czekoladowy meczet na zakończenie ramadanu

Czekoladowy meczet na zakończenie ramadanu
(fot. DVIDSHUB / flickr.com)
KAI / pz

Na zakończenie islamskiego miesiąca postu ramadanu cukiernicy z hotelu Hilton w Abu Zabi przygotowują czekoladową kopię jednej z największych świątyń muzułmańskich - Wielkiego Meczetu Zajeda.

Na święto przełamania postu, które w Zjednoczonych Emiratach Arabskich przypada 29 lipca, gotowy będzie czekoladowy meczet obłożony macedońskim marmurem ze 130 kilogramów białej czekolady, zapowiadają cukiernicy z Hiltona.

Szef cukierni, wielokrotnie nagradzany za swe wyroby - Praveen Kumar poinformował, że nad tą repliką pracował wspólnie z siedmioma innymi mistrzami cukiernictwa przez sto godzin. Meczet, uwieńczony 82 kopułami, będzie wystawiony przez wszystkie dni świąteczne w sali recepcyjnej hotelu.

Oryginał jest jedną z największych na świecie budowli marmurowych, największym meczetem w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i ósmym co do wielkości na świecie. Budowano go w latach 1996-2007; nosi imię założyciela i pierwszego prezydenta ZEA - szejka Zajeda an-Nahyana (1918-2004). Zajmuje powierzchnię 12 hektarów i może pomieścić ok. 40 tysięcy osób.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Czekoladowy meczet na zakończenie ramadanu
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.