"Medytuję i gotuję" czyli przez żołądek do duszy

"Medytuję i gotuję" czyli przez żołądek do duszy
(fot. bonho1962 / flickr.com)
PAP / im

Pierwsze w Polsce rekolekcje połączone z nauką gotowania według reguł średniowiecznej mniszki św. Hildegardy z Bingen odbędą się w sanktuarium maryjnym w Gietrzwałdzie na Warmii. Organizatorzy liczą, że moda na zdrowe żywienie zachęci uczestników do odnowy duchowej.

Organizatorzy liczą, że taka formuła rekolekcji zainteresuje również osoby, które wcześniej nie uczestniczyły w życiu religijnym. Rekolekcje w Gietrzwałdzie objął patronatem medialnym portal dietetyczny dla kobiet.

Według organizatorów są to pierwsze w Polsce spotkania rekolekcyjne połączone z nauką gotowania i stosowaniem diety opartej na wskazaniach średniowiecznej niemieckiej zakonnicy. Wcześniej rekolekcje z postem św. Hildegardy z Bingen organizowało opactwo benedyktynów w Tyńcu.

Pomiędzy modlitwami uczestnicy będą brali udział w warsztatach praktycznej nauki gotowania, prowadzonych przez dietetyków w domu rekolekcyjnym. Przepisy potraw i zasady odżywiania oparto na wskazaniach Św. Hildegardy z Bingen.

DEON.PL POLECA

W opinii prof. Marka Sokołowskiego, socjologa z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, wzbogacenie programu rekolekcji o naukę gotowania może być nowinką szokującą dla wiernych starszego pokolenia. Jednak - podobnie jak msze beatowe w latach 60. - wydaje się dobrym pomysłem na pozyskiwanie młodzieży.

Jak przypomniał prof. Sokołowski, pierwsze do nowoczesnych form marketingu przekonały się Kościoły protestanckie, które do komunikacji z wiernymi zaczęły wykorzystywać internet czy telefonię komórkową, rozsyłając np. smsy z sentencjami do przemyślenia.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

"Medytuję i gotuję" czyli przez żołądek do duszy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.