Początek majówki z dyspensą

Początek majówki z dyspensą
(fot. shutterstock.com)
5 lat temu
KAI / ptt

Długi weekend majowy to od kilku lat także czas rozpoczynania sezonu grillowego. Kierując się dobrem duszpasterskim wiernych i chcąc uniknąć narażania katolików na pokusę złamania postu, biskupi podjęli decyzję, że w pierwszy piątek tegorocznego maja post nie obowiązuje. - A więc majówkę będziemy mogli rozpocząć nie tylko od grillowej ryby, ale też pokarmów mięsnych - mówi liturgista ks. Tomasz Herc.

Ks. Herc wyraził wdzięczność polskim biskupom, że przez udzielenie dyspensy przypominają o obowiązku wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. - Ona obowiązuje każdego katolika w każdy piątek, chyba, że tego dnia przypada uroczystość. My mylimy dwa pojęcia: post i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Post obowiązuje nas dwa razy w roku: w Środę Popielcową i Wielki Piątek. Chodzi zarówno o wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post ilościowy. Sama zaś wstrzemięźliwość obowiązuje katolika w każdy piątek. Ponieważ 1 maja to początek tzw. długiego weekendu, gdzie rozpoczyna się sezon grillowy, księża biskupi udzielili dyspensy. Ale nie zapominajmy o okazaniu w zamian aktu miłości. Może to być modlitwa lub wsparcie ludzi będących w potrzebie - zachęcił na antenie Radia Plus Radom ks. Herc, sekretarz biskupa radomskiego.

Według kanonu 1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego, do wstrzemięźliwości zobowiązane są, które ukończyły 14. rok życia, zaś do postu w Środę Popielcową i Wielki Piątek - osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia 60. roku życia.

W Polsce wstrzemięźliwość od mięsa we wszystkie piątki roku wynika z tradycji przeżywania tego dnia, jako pamiątki męki i śmierci Pana Jezusa na Krzyżu.

Przypomnijmy, że biskupi diecezjalni obecni na 368. zebraniu plenarnym Konferencji Episkopatu Polski, podjęli decyzję o udzieleniu dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek 1 maja.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Początek majówki z dyspensą
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.