Włochy: benedyktyni sprzedają unikalne piwo
(fot. twitter.com / shutterstock.com)
KAI / ml
Benedyktyńscy mnisi z Nursji rozpoczęli sprzedaż piwa o angielskiej nazwie "I love Nursia" (Kocham Nursję). Ta limitowana liczba pięciu tysięcy butelek zawiera piwo, które znajdowało się w kadzi fermentacyjnej w czasie ubiegłorocznych trzęsień ziemi, w których wyniku ucierpiało miasto św. Benedykta.
Można je nabyć wyłącznie w soboty rano w San Benedetto in Monte, pobliskiej miejscowości, do której po trzęsieniu ziemi przenieśli się mnisi ze zburzonego klasztoru w Nursji. Na tamtejszym wzgórzu powstaje ich nowy klasztor (przyszłe opactwo), z którego rozciąga się widok na Nursję.
Mnisi podkreślają, że piwo znajdowało się w kadzi fermentacyjnej przez całe sześć miesięcy, w czasie których dochodziło do wstrząsów, które nadały mu "specyficznego smaku". Jednocześnie dają wyraz swej nadziei, że nie będą musieli kosztować takiego piwa w przyszłości.
Zobacz materiał, który pokazuje jak wygląda proces produkcji benedyktyńskiego piwa
American monks in Norcia, Italy, not only cut records, they also make beer https://t.co/U8fBddvMgl https://t.co/OVZzuP5cTk
— Francis X. Rocca (@FrancisXRocca) 22 stycznia 2016
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł