Ciasto bakaliowo-kolorowe

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienite ciasto bakaliowo-kolorowe Siostry Anastazji.

Upiec cienki jasny biszkopt.

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

DEON.PL POLECA

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować ciasto jak biszkopt. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny

Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

  • 1 l mleka
  • 10 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 łyżek cukru kryształu
  • 50 dag masła
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • mandarynki z puszki
  • brzoskwinie z puszki

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części:

– do I dodać kakao
– do II dodać pokrojone mandarynki
– do III dodać pokrojone brzoskwinie

Przełożenie placka:

Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto bakaliowo-kolorowe
Komentarze (7)
R
różyczka
30 kwietnia 2014, 12:22
Upieklam to ciasto. Jest pracochlonne,ale naprawde pyszne i slodkie! Warto poswiecic jedno popoludnie dla takiego smaku. Moje ciasto bardzo odbiega wygladem od zdjecia. Nie wiem czy to moja wina,czy zdjecie jest troche zretuszowane. Mysle,ze nastepnym razem bardziej zageszcze masy zelatyna albo tezejaca galaretka,dodalam o polowe mniej masla do masy bo wydawalo mi sie za duzo i moze dlatego ta masa jest niezbyt zwarta,ale tez nie wylewajaca sie spod warstw. Smak nie ziemski! ;-)
DW
Domowe Wypieki
5 października 2013, 16:43
Ileż tutaj widzę warstw! Super :) www.domowe-wypieki.com
J
justa
7 maja 2013, 21:58
pewnie można tylko składników tutaj co nie miara!!
A
ania
5 kwietnia 2013, 12:10
czy ten placek można piec w tortownicy i zrobić jako tort na komunie.
M
MAGDA
16 marca 2013, 20:27
Wyglada przepysznie :) upieke go na Świeta ;)
N
niania
29 stycznia 2012, 20:12
 Do masy trzeba dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej ciasto jest bardzo pyszne.
M
Mela
20 grudnia 2011, 12:09
Wygląda pysznie:)