Ciasto bakaliowo-kolorowe

Ciasto bakaliowo-kolorowe
(fot. Andrzej Sochacki)
10 lat temu
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienite ciasto bakaliowo-kolorowe Siostry Anastazji.

Upiec cienki jasny biszkopt.

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować ciasto jak biszkopt. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny

Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

  • 1 l mleka
  • 10 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 łyżek cukru kryształu
  • 50 dag masła
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • mandarynki z puszki
  • brzoskwinie z puszki

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części:

– do I dodać kakao
– do II dodać pokrojone mandarynki
– do III dodać pokrojone brzoskwinie

PRZEŁOŻENIE PLACKA

Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto bakaliowo-kolorowe
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.