Placki ziemniaczane po węgiersku - z gulaszem

Pożywne i rozgrzewające. (fot. shutterstock.com)
apio / DEON.pl

Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsno-paprykowym gulaszem. Pożywne i rozgrzewające. Genialne na obiad, kolację czy spotkanie w towarzyskim gronie. Polecamy!

Gulasz

  • 60 dag mięsa wieprzowego: od szynki lub łopatki
  • 3 papryki różnokolorowe
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka ostra
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka albo brytfanki.

DEON.PL POLECA

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.

Na patelni, na tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć czosnek, cebulkę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Przesmażyć chwilę warzywa i przełożyć do mięsa. Podlać wodą, dołożyć przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki.

Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę, aby się nie rozgotowała.

Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty. Można podbić też sos śmietaną.

Placki ziemniaczane

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tarte ręcznie są najsmaczniejsze). Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, makę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki.

Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka. Ozdobić kleksem śmietany i zieleniną.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Placki ziemniaczane po węgiersku - z gulaszem
Komentarze (4)
13 grudnia 2010, 08:44
W naszym klimacie tluszcz jest wskazany :D
12 grudnia 2010, 23:58
Ano pycha, pycha, ale i trochę kalorii, sporo tłuszczu się zużywa do smażenia...
M
Mela
12 grudnia 2010, 11:49
Pycha! 
J
joan
12 grudnia 2010, 11:08
Lubię placki ziemniaczane, dodaję do zmiemniaków jeszcze startą cukinię i czasami trochę białego sera.