Sałatka z rukoli i rzodkiewek

Zdecydowany, wyrazisty smak rukoli dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. (fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio

Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.

Składniki:

  • 1 główka rukoli
  • 1 główka sałaty zielonej strzępiastej
  • kilka rzodkiewek
  • sos sałatkowy
  • sól
  • pieprz

Oczyścić liście rukoli oraz sałaty. Sałatę rozdrobnić. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sałatą, dodać liście rukoli i zalać ulubionym sosem sałatkowym przygotowanym wg przepisu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć na półmisek.

DEON.PL POLECA

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki:123 sałatki i surówki Siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałatka z rukoli i rzodkiewek
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.