Szczupak gotowany z sosem borowikowym

Szczupak jest jedną ze smaczniejszych ryb słodkowodnych. (fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Szczupak jest jedną ze smaczniejszych ryb słodkowodnych. Idąc za radą Siostry Anastazji proponujemy ugotować szczupaka w jarzynowym wywarze i podać z sosem z borowików. Przepyszne i zdrowe danie.

  • 1 średni szczupak
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1/2 kg borowików (świeżych lub mrożonych albo 1 mały słoik marynowanych)
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 3-4 ząbki czosnku
  • wino białe (do smaku)
  • pieprz
  • sól

Szczupaka oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić, natrzeć czosnkiem i pozostawić na noc. Zrobić wywar z 1 marchewki, 1 pietruszki i połówki selera. Pod koniec gotowania warzyw dodać pokrojoną rybę, którą układamy na specjalnej podkładce, jeżeli gotujemy w naczyniu do ryb, z braku takiego naczynia - rybę możemy zawinąć w gazę. Gotować przez ok. 10-15 min.

Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z niewielką ilością masła. Doprawić i dodać do smaku białego wina. Borowiki udusić na maśle wraz z cebulką i doprawić.

Szczupaka podawać na półmisku z dekoracyjnie ułożoną ciepłą jarzyną, grzybami i gęstym sosem borowikowym.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szczupak gotowany z sosem borowikowym
Komentarze (1)
E
elle
17 października 2010, 10:54
Mam taką prośbę. Może podać też kilka przepisów na proste, tanie potrawy. przecież czasem można zrobić coś fajnego z tanich składników. Na katolikckim portalu pasowałoby pomysleć też i o tych, którzy mają trochę mniej pieniędzy.