Szczupak gotowany z sosem borowikowym
Szczupak jest jedną ze smaczniejszych ryb słodkowodnych. Idąc za radą Siostry Anastazji proponujemy ugotować szczupaka w jarzynowym wywarze i podać z sosem z borowików. Przepyszne i zdrowe danie.
- 1 średni szczupak
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1/2 kg borowików (świeżych lub mrożonych albo 1 mały słoik marynowanych)
- 1 mała cebula
- masło
- 3-4 ząbki czosnku
- wino białe (do smaku)
- pieprz
- sól
Szczupaka oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić, natrzeć czosnkiem i pozostawić na noc. Zrobić wywar z 1 marchewki, 1 pietruszki i połówki selera. Pod koniec gotowania warzyw dodać pokrojoną rybę, którą układamy na specjalnej podkładce, jeżeli gotujemy w naczyniu do ryb, z braku takiego naczynia - rybę możemy zawinąć w gazę. Gotować przez ok. 10-15 min.
Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z niewielką ilością masła. Doprawić i dodać do smaku białego wina. Borowiki udusić na maśle wraz z cebulką i doprawić.
Szczupaka podawać na półmisku z dekoracyjnie ułożoną ciepłą jarzyną, grzybami i gęstym sosem borowikowym.
Skomentuj artykuł