Idealny chłodnik siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

(Fot. pl.depositphotos.com)
dm

Chłodnik to idealna potrawa na ciepłe dni. Jej przygotowanie nie jest trudne. Podaje się ją z poszatkowanych warzyw lub owoców. Jak wykonać orzeźwiający chłodnik, podpowiada siostra Anastazja.

Składniki:

  • 2 l kefiru
  • 20 dag rzodkiewki
  • 50 dag zielonych ogórków
  • 3-4 jaja
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4-5 łyżek zakwasu buraczanego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Obrane ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić i po 30 min odcisnąć nadmiar soku.

Jaja ugotować i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.

Do kefiru dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek oraz zakwas buraczany. Wymieszać i schłodzić.

DEON.PL POLECA

Przed podaniem doprawić do smaku.

Na talerz wyłożyć pokrojone jaja i zalać chłodnikiem.

Chłodnik botwinki (Fot. pl.depositphotos.com)

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Idealny chłodnik siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.