Idealny chłodnik siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
(Fot. pl.depositphotos.com)
Chłodnik to idealna potrawa na ciepłe dni. Jej przygotowanie nie jest trudne. Podaje się ją z poszatkowanych warzyw lub owoców. Jak wykonać orzeźwiający chłodnik, podpowiada siostra Anastazja.
Składniki:
- 2 l kefiru
- 20 dag rzodkiewki
- 50 dag zielonych ogórków
- 3-4 jaja
- 1 pęczek szczypiorku
- 4-5 łyżek zakwasu buraczanego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Obrane ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić i po 30 min odcisnąć nadmiar soku.
Jaja ugotować i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.
Do kefiru dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek oraz zakwas buraczany. Wymieszać i schłodzić.
Przed podaniem doprawić do smaku.
Na talerz wyłożyć pokrojone jaja i zalać chłodnikiem.
Chłodnik botwinki (Fot. pl.depositphotos.com)
WAM/dm
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł