Czosnek marynowany siostry Anastazji
Marynowany czosnek to doskonały dodatek do mięs na zimno. Oto przepis siostry Anastazji.
Czosnek marynowany krok po kroku:
Składniki:
- 50 dag czosnku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik)
- bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka)
Składniki zalewy:
- ½ l wody
- 5-6 łyżek octu winnego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Czosnek trzeba dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą. Na dno każdego słoika należy wsypać ziele estragonu, odrobinę bazylii i wypełnić słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę, doprawić wg smaku, zagotować i przestudzoną zalać słoiki z czosnkiem. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oliwy. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10-15 minut.
Pasteryzacja
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
WAM/dm
Skomentuj artykuł