Czosnek marynowany siostry Anastazji

Czosnek marynowany siostry Anastazji
(Fot. pl.depositphotos.com)

Marynowany czosnek to doskonały dodatek do mięs na zimno. Oto przepis siostry Anastazji.

Czosnek marynowany krok po kroku:

Składniki:

  • 50 dag czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik)
  • bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka)

Składniki zalewy:

  • ½ l wody
  • 5-6 łyżek octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Czosnek trzeba dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą. Na dno każdego słoika należy wsypać ziele estragonu, odrobinę bazylii i wypełnić słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę, doprawić wg smaku, zagotować i przestudzoną zalać słoiki z czosnkiem. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oliwy. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10-15 minut.

Marynowany czosnek (Fot. pl.depositphotos.com)Marynowany czosnek (Fot. pl.depositphotos.com)

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

DEON.PL POLECA

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC, Sławomir Rusin

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła,...

Skomentuj artykuł

Czosnek marynowany siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.