Jak zrobić marynowanego kalafiora? Podpowiada siostra Anastazja [PRZEPIS]
Kalafior marynowany to pyszne uzupełnienie dań obiadowych. Można podawać go jako samodzielny dodatek do dań lub jako składnik sałatek warzywnych.
Jak zrobić marynowanego kalafiora?
Składniki:
- 1 główka młodego kalafiora
- kilka plasterków marchewki
Składniki zalewy:
- 4 ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu 10 proc.
- 2 łyżki soli
- ½ łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Kalafior należy oczyścić. Następnie podzielić go na różyczki i ułożyć w słoikach z plasterkami marchewki. Potem zagotować zalewę z wymienionych składników. Przestudzić i wlać do słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.
Uwaga:
Młody kalafior pozostanie biały, starszy może zmienić kolor. Nie wpływa to jednak na jego smak.
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Pasteryzacja
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
WAM/dm
Skomentuj artykuł