Jak zrobić marynowanego kalafiora? Podpowiada siostra Anastazja [PRZEPIS]

Kalafior (Fot. pl.depositphotos.com)

Kalafior marynowany to pyszne uzupełnienie dań obiadowych. Można podawać go jako samodzielny dodatek do dań lub jako składnik sałatek warzywnych.

Jak zrobić marynowanego kalafiora? 

Składniki:

  • 1 główka młodego kalafiora
  • kilka plasterków marchewki

Składniki zalewy:

  • 4 ½ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu 10 proc.
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Kalafior należy oczyścić. Następnie podzielić go na różyczki i ułożyć w słoikach z plasterkami marchewki. Potem zagotować zalewę z wymienionych składników. Przestudzić i wlać do słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Uwaga:

Młody kalafior pozostanie biały, starszy może zmienić kolor. Nie wpływa to jednak na jego smak.

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" 

Kalafior (Fot. pl.depositphotos.com)

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić marynowanego kalafiora? Podpowiada siostra Anastazja [PRZEPIS]
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.