Konfitura z płatków róży. Przepis siostry Anastazji

Konfitura z płatków róż (Fot. pl.depositphotos.com)

Konfitura z róży stanowi dodatek do pieczywa, a ze względu na swój aromatyczny zapach często dodawana jest do tortów, kremów, wypieków, deserów i herbaty. Oto przepis siostry Anastazji.

Jak krok po kroku zrobić konfiturę?

Składniki:

  • 30 dag płatków róży
  • 40 dag cukru kryształu
  • ½ l wody
  • odrobina kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Płatki róży należy oczyścić, przelać na sitku wrzątkiem, skropić rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Następnie przełożyć je do gotującej się wody z cukrem. Wymieszać i odstawić.

Na drugi dzień ponownie zagotować, zbierając z powierzchni pianę. Odstawić. Na trzeci dzień powtórzyć czynność, z tym, że gotować do momentu, aż płatki przybiorą szklisty kolor. Wtedy gorące płatki przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcone słoiczki można jeszcze przez chwilę pasteryzować.

DEON.PL POLECA

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Konfitura z płatków róż (Fot. pl.depositphotos.com)

Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Konfitura z płatków róży. Przepis siostry Anastazji
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.