Konfitura z płatków róży. Przepis siostry Anastazji
Konfitura z róży stanowi dodatek do pieczywa, a ze względu na swój aromatyczny zapach często dodawana jest do tortów, kremów, wypieków, deserów i herbaty. Oto przepis siostry Anastazji.
Jak krok po kroku zrobić konfiturę?
Składniki:
- 30 dag płatków róży
- 40 dag cukru kryształu
- ½ l wody
- odrobina kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Płatki róży należy oczyścić, przelać na sitku wrzątkiem, skropić rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Następnie przełożyć je do gotującej się wody z cukrem. Wymieszać i odstawić.
Na drugi dzień ponownie zagotować, zbierając z powierzchni pianę. Odstawić. Na trzeci dzień powtórzyć czynność, z tym, że gotować do momentu, aż płatki przybiorą szklisty kolor. Wtedy gorące płatki przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcone słoiczki można jeszcze przez chwilę pasteryzować.
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Konfitura z płatków róż (Fot. pl.depositphotos.com)
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
WAM/dm
Skomentuj artykuł