"Polska wódka" - mamy oficjalną definicję trunku

"Polska wódka" - mamy oficjalną definicję trunku
(fot. mikko / flickr.com)
PAP / slo

"Polska wódka" to napój alkoholowy uzyskiwany ze zbóż lub ziemniaków uprawianych na terenie naszego kraju - zdecydował w piątek Sejm, który uchwalił ustawę zawierającą zawierający taką definicję trunku.

W głosowaniu wzięło udział 438 posłów: za uchwaleniem ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych głosowało 400 posłów, żaden nie był przeciw, a 38 wstrzymało się od głosu.

Posłowie odrzucili poprawkę aby w definicji Polskiej Wódki uwzględnić także możliwość jej produkcji z kukurydzy. Taką propozycję poparło 43 posłów przy 396 głosujących przeciw i 2 wstrzymujących się od głosu.

W 2008 r. Unia Europejska dopuściła, by wódką nazywać napój alkoholowy produkowany z innych surowców pochodzenia rolniczego, np. winogron. Polska jest pierwszym producentem wódki w UE i czwartym na świecie. Rocznie produkuje się ponad 300 mln litrów wódki, z tego ok. 50 mln litrów jest eksportowane.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

"Polska wódka" - mamy oficjalną definicję trunku
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.