onet.pl / tk
Przez lata wiele popularnych produktów spożywczych było uznawanych za zagrożenie dla zdrowia serca. Były to m.in. jajka, owoce morza, kawa czy awokado. Najnowsze wyniki badań rzucają zupełnie nowe światło na produkty dotychczas owiane złą sławą.
Przez lata wiele popularnych produktów spożywczych było uznawanych za zagrożenie dla zdrowia serca. Były to m.in. jajka, owoce morza, kawa czy awokado. Najnowsze wyniki badań rzucają zupełnie nowe światło na produkty dotychczas owiane złą sławą.
Onet.pl / jh
W trosce o zdrowie serca kluczowe znaczenie ma nie eliminowanie tłuszczów z diety, lecz wybieranie tych, które sprzyjają obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększają poziom HDL – przypomina Medonet. Oleje roślinne, bogate w korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą odgrywać istotną rolę w codziennej diecie osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem.
W trosce o zdrowie serca kluczowe znaczenie ma nie eliminowanie tłuszczów z diety, lecz wybieranie tych, które sprzyjają obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększają poziom HDL – przypomina Medonet. Oleje roślinne, bogate w korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą odgrywać istotną rolę w codziennej diecie osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem.
PAP / jh
Do bilansu wykonywanego na etapie przygotowania przedszkolnego dodano badanie przesiewowe w kierunku hipercholesterolemii rodzinnej. To badania cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL, triglicerydów, cholesterolu nie-HDL. Obecnie tzw. bilans sześciolatka zakłada m.in. ocenę rozwoju fizycznego, psychomotorycznego, mowy, wykrywanie skrzywień kręgosłupa, zniekształceń nóg, zeza, badania specjalistyczne i diagnostyczne w razie potrzeby.
Do bilansu wykonywanego na etapie przygotowania przedszkolnego dodano badanie przesiewowe w kierunku hipercholesterolemii rodzinnej. To badania cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL, triglicerydów, cholesterolu nie-HDL. Obecnie tzw. bilans sześciolatka zakłada m.in. ocenę rozwoju fizycznego, psychomotorycznego, mowy, wykrywanie skrzywień kręgosłupa, zniekształceń nóg, zeza, badania specjalistyczne i diagnostyczne w razie potrzeby.
PAP / pzk
Wysoki poziom niacyny, popularnej witaminy z grupy B, do niedawna zalecanej w celu obniżenia poziomu cholesterolu, ma związek z większym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) odkryli odpowiedzialny za to szlak metaboliczny. Zespół kierowany przez dr. Stanleya Hazena zidentyfikował zależność pomiędzy 4PY, produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a chorobami serca. W szeroko zakrojonych badaniach klinicznych wykazał, że wyższe poziomy 4PY są silnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych niepożądanych zdarzeń kardiologicznych. Naukowcy dowiedli również, że 4PY bezpośrednio wywołuje zapalenie naczyń, które uszkadza elementy układu krwionośnego i z czasem może prowadzić do miażdżycy.
Wysoki poziom niacyny, popularnej witaminy z grupy B, do niedawna zalecanej w celu obniżenia poziomu cholesterolu, ma związek z większym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) odkryli odpowiedzialny za to szlak metaboliczny. Zespół kierowany przez dr. Stanleya Hazena zidentyfikował zależność pomiędzy 4PY, produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a chorobami serca. W szeroko zakrojonych badaniach klinicznych wykazał, że wyższe poziomy 4PY są silnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych niepożądanych zdarzeń kardiologicznych. Naukowcy dowiedli również, że 4PY bezpośrednio wywołuje zapalenie naczyń, które uszkadza elementy układu krwionośnego i z czasem może prowadzić do miażdżycy.
PAP / tk
W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60 proc. dorosłych. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia. Profilaktyka hipercholesterolemii to temat przypadającej na 2 sierpnia "Środy z Profilaktyką" - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.
W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60 proc. dorosłych. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia. Profilaktyka hipercholesterolemii to temat przypadającej na 2 sierpnia "Środy z Profilaktyką" - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.
PAP / tk
Naukowcy z USA przeprowadzili na myszach badanie, z którego wynika, że zawarta w plastikach substancja łączy się z pewnym receptorem w jelitach regulującym transport cholesterolu. Substancja podwyższała też stężenie cholesterolu we krwi gryzoni.
Naukowcy z USA przeprowadzili na myszach badanie, z którego wynika, że zawarta w plastikach substancja łączy się z pewnym receptorem w jelitach regulującym transport cholesterolu. Substancja podwyższała też stężenie cholesterolu we krwi gryzoni.
PAP / tk
Według badań amerykańskich naukowców cholesterol produkowany przez komórki glejowe w mózgu wpływa na rozwój choroby Alzheimera.
Według badań amerykańskich naukowców cholesterol produkowany przez komórki glejowe w mózgu wpływa na rozwój choroby Alzheimera.
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
PAP / slo
Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.
Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
{{ article.published_at }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}