PAP / pzk
Wysoki poziom niacyny, popularnej witaminy z grupy B, do niedawna zalecanej w celu obniżenia poziomu cholesterolu, ma związek z większym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) odkryli odpowiedzialny za to szlak metaboliczny. Zespół kierowany przez dr. Stanleya Hazena zidentyfikował zależność pomiędzy 4PY, produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a chorobami serca. W szeroko zakrojonych badaniach klinicznych wykazał, że wyższe poziomy 4PY są silnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych niepożądanych zdarzeń kardiologicznych. Naukowcy dowiedli również, że 4PY bezpośrednio wywołuje zapalenie naczyń, które uszkadza elementy układu krwionośnego i z czasem może prowadzić do miażdżycy.
Wysoki poziom niacyny, popularnej witaminy z grupy B, do niedawna zalecanej w celu obniżenia poziomu cholesterolu, ma związek z większym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) odkryli odpowiedzialny za to szlak metaboliczny. Zespół kierowany przez dr. Stanleya Hazena zidentyfikował zależność pomiędzy 4PY, produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a chorobami serca. W szeroko zakrojonych badaniach klinicznych wykazał, że wyższe poziomy 4PY są silnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych niepożądanych zdarzeń kardiologicznych. Naukowcy dowiedli również, że 4PY bezpośrednio wywołuje zapalenie naczyń, które uszkadza elementy układu krwionośnego i z czasem może prowadzić do miażdżycy.
PAP / tk
W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60 proc. dorosłych. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia. Profilaktyka hipercholesterolemii to temat przypadającej na 2 sierpnia "Środy z Profilaktyką" - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.
W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60 proc. dorosłych. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia. Profilaktyka hipercholesterolemii to temat przypadającej na 2 sierpnia "Środy z Profilaktyką" - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.
PAP / tk
Naukowcy z USA przeprowadzili na myszach badanie, z którego wynika, że zawarta w plastikach substancja łączy się z pewnym receptorem w jelitach regulującym transport cholesterolu. Substancja podwyższała też stężenie cholesterolu we krwi gryzoni.
Naukowcy z USA przeprowadzili na myszach badanie, z którego wynika, że zawarta w plastikach substancja łączy się z pewnym receptorem w jelitach regulującym transport cholesterolu. Substancja podwyższała też stężenie cholesterolu we krwi gryzoni.
PAP / tk
Według badań amerykańskich naukowców cholesterol produkowany przez komórki glejowe w mózgu wpływa na rozwój choroby Alzheimera.
Według badań amerykańskich naukowców cholesterol produkowany przez komórki glejowe w mózgu wpływa na rozwój choroby Alzheimera.
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
PAP / slo
Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.
Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}