Przetworzone produkty mięsne skracają życie

Przetworzone produkty mięsne skracają życie
(fot. shutterstock.com)
PAP / slo

Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.

Naukowcy z Oksfordu i innych europejskich ośrodków badawczych ustalili, że przetworzone produkty mięsne mają związek z przedwczesnymi zgonami na raka i serce. Zalecają, by dzienne spożycia tego rodzaju produktów nie przekraczało 20 gramów, co odpowiada 1 plasterkowi bekonu.

Wyniki badań EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), omawiane przez wszystkie niemal brytyjskie media, opublikował w czwartek dziennik "BMC Medicine".

DEON.PL POLECA

Naukowcy odkryli, że w przypadku osób spożywających duże ilości przetworzonego mięsa ryzyko przedwczesnej śmierci jest wyższe o 44 proc niż u osób konsumujących je w umiarkowanej ilości.

Badania prowadzono przez blisko 13 lat. Udział wzięło w nich 450 tys. kobiet i mężczyzn w wieku 35-70 lat, pochodzących z 10 krajów europejskich i stosujących bardzo różniące się od siebie diety. W trakcie badań ok. 5,5 tys. uczestników zmarło na chorobę układu krążenia, ok. 9,8 tys. na chorobę nowotworową, a ponad 1000 na chorobę układu oddechowego.

Związek między ryzykiem przedwczesnej śmierci a niezdrową dietą obejmującą przetworzone produkty mięsne najwyraźniej widać w przypadku chorób serca. Osoby konsumujące ponad 160 gramów przetworzonego mięsa (odpowiednik np. trzech parówek dziennie) byli w 72 proc. bardziej narażeni na śmierć spowodowany schorzeniami serca.

W przypadku konsumpcji mięsa o najwyższym stopniu przetworzenia ryzyko przedwczesnego zgonu, głównie na choroby serca, zwiększa się o 50 proc.

Szkodliwość przetworzonych produktów mięsnych wynika z faktu, że w ich produkcji używa się zwierzęcych resztek, których nie można sprzedać jako wysokiej jakości kawałków mięsa np. na steki lub jako mięso do pieczenia. Stąd jest w nich duże stężenie tłuszczu, w tym blokującego arterie cholesterolu.

Dodatkowo ryzyko choroby i przedwczesnej śmierci zwiększa odkryta zależność między dietą bogatą w przetworzone mięso a ogólnie niezdrowym stylem życia. W trakcie badania zaobserwowano, że kobiety i mężczyźni, którzy jedli najwięcej przetworzonego mięsa, jedli też najmniej owoców i warzyw i najczęściej palili papierosy. U mężczyzn - ale już nie kobiet - stwierdzono też zależność między dużą ilością spożywanego mięsa a wysokim spożyciem alkoholu.

Z drugiej strony niewielkie ilości czerwonego mięsa, np. wołowiny, mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nie stwierdzono też związku między spożyciem drobiu a ryzykiem zachorowania na nieuleczalne choroby.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przetworzone produkty mięsne skracają życie
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.