Od lat uważano, że te produkty szkodzą sercu. Kardiolog: "to był błąd"

Przez lata wiele popularnych produktów spożywczych było uznawanych za zagrożenie dla zdrowia serca. Były to m.in. jajka, owoce morza, kawa czy awokado. Najnowsze wyniki badań rzucają zupełnie nowe światło na produkty dotychczas owiane złą sławą.
Jedzenie jajek i owoców morza nam nie szkodzi
Przez dekady jajka były na cenzurowanym, głównie z powodu wysokiej zawartości cholesterolu w żółtkach. Teraz wszystko się zmieniło. Dr Evan Levine z nowojorskiego Mt Sinai Hospital przekonuje, że wpływ cholesterolu zawartego w jajkach na poziom cholesterolu we krwi jest minimalny i wcale nam nie szkodzi. Problemem są raczej dodatki, takie jak masło, bo to one dostarczają nam tłuszczów nasyconych, a te faktycznie mogą szkodzić sercu.
Przy okazji ekspert zaleca smażenie jajek na zdrowszych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek czy olej z awokado. Tego typu tłuszcze wspierają poziom "dobrego" cholesterolu HDL, co przynosi korzyści dla układu krążenia.
Również owoce morza przez lata były postrzegane jako szkodliwe dla serca – głównie z powodu wysokiej zawartości cholesterolu. Z najnowszych badań wynika, że ich wpływ na poziom cholesterolu we krwi jest znikomy. W porównaniu z tłustymi i przetworzonymi produktami mięsnymi, jak boczek czy kiełbasa, owoce morza to wręcz samo zdrowie.
Wieprzowina to kolejny produkt na liście. Dr Levine podkreśla, że chude kawałki, takie jak polędwica, mogą być wartościowym źródłem białka.
Czarna kawa nie zwiększa ryzyka chorób serca
Przez dekady uważano, że kawa podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyka chorób serca. Tymczasem Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ocenia, że umiarkowane spożycie czarnej kawy nie szkodzi zdrowiu – pod warunkiem że zrezygnujemy z dodatków, jak cukier i śmietanka.
Awokado przez lata było niesłusznie obwiniane o zawartość tłuszczów. Tymczasem większość tłuszczów w tym owocu to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca. Badanie opublikowane w "Journal of the American Heart Association" wykazało, że jedzenie jednego awokado tygodniowo może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej o 21 proc.
Dr Levine rekomenduje stosowanie awokado jako zamiennika masła czy tłuszczów zwierzęcych. Można je dodawać do sałatek, kanapek, a nawet jajek.
Jak podkreślają eksperci, dotychczasowe obawy dotyczące szkodliwości pewnych produktów wynikały często z uproszczeń i braku odpowiednich danych. Dziś wiadomo, że to nie sam cholesterol w diecie, ale rodzaj tłuszczów i stopień przetworzenia żywności mają decydujące znaczenie dla zdrowia.
Więcej przeczytasz na kobieta.onet.pl.
Źródło: Onet.pl / tk
Skomentuj artykuł