KAI / ml
Biorąc pod uwagę rodzinny charakter przypadającego jutro święta Świętej Rodziny, biskupi kilku diecezji udzielili na 30 grudnia dyspensy od zachowania nakazanej w piątek wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
Biorąc pod uwagę rodzinny charakter przypadającego jutro święta Świętej Rodziny, biskupi kilku diecezji udzielili na 30 grudnia dyspensy od zachowania nakazanej w piątek wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Ewelina Krajczyńska / pk
Lęk przed głodem, odziedziczony po wojnie, spowodował, że w PRL symbolem bezpieczeństwa i podstawą dobrej kuchni było mięso. W latach 80., kiedy Polacy stanęli w obliczu jego niedoboru, do jadłospisu włączyli drób. Popularność zyskała też baranina, a nawet mięso z nutrii.
Lęk przed głodem, odziedziczony po wojnie, spowodował, że w PRL symbolem bezpieczeństwa i podstawą dobrej kuchni było mięso. W latach 80., kiedy Polacy stanęli w obliczu jego niedoboru, do jadłospisu włączyli drób. Popularność zyskała też baranina, a nawet mięso z nutrii.
Puls Biznesu / PAP / pk
Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.
Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.
PAP / slo
Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.
Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanego w czwartek badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.
"Puls Biznesu" / PAP / slo
Mięso produkowane w technologii autorstwa naukowców znad Wisły jest nietuczące, zdrowe dla serca i niewywołujące alergii - donosi "Puls Biznesu".
Mięso produkowane w technologii autorstwa naukowców znad Wisły jest nietuczące, zdrowe dla serca i niewywołujące alergii - donosi "Puls Biznesu".
PAP / pk
Białoruś zniosła zakaz wwozu na swoje terytorium bydła rogatego z państw Unii Europejskiej - poinformował w środę agencję BiełTA przedstawiciel departamentu nadzoru weterynaryjnego i żywnościowego Ministerstwa Rolnictwa Białorusi. Zakaz dotyczył także Polski.
Białoruś zniosła zakaz wwozu na swoje terytorium bydła rogatego z państw Unii Europejskiej - poinformował w środę agencję BiełTA przedstawiciel departamentu nadzoru weterynaryjnego i żywnościowego Ministerstwa Rolnictwa Białorusi. Zakaz dotyczył także Polski.
PAP / pk
Ukraina może wprowadzić zakaz importu polskiej wieprzowiny w związku z pojawieniem się choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF) u zwierząt hodowlanych - oświadczył w piątek ukraiński minister rolnictwa Ihor Szwajka.
Ukraina może wprowadzić zakaz importu polskiej wieprzowiny w związku z pojawieniem się choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF) u zwierząt hodowlanych - oświadczył w piątek ukraiński minister rolnictwa Ihor Szwajka.
PAP / slo
Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) poinformowała w środę o wprowadzeniu ścisłej kontroli wszystkich partii mięsa wieprzowego sprowadzanego z Polski. Polski minister rolnictwa polecił dokładne zbadanie sprawy.
Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) poinformowała w środę o wprowadzeniu ścisłej kontroli wszystkich partii mięsa wieprzowego sprowadzanego z Polski. Polski minister rolnictwa polecił dokładne zbadanie sprawy.
PAP / drr
Mięso z probówki, uzyskane z komórek macierzystych, może być uznane za produkt koszerny przy zachowaniu określonych rytuałów - powiedział agencji ITAR-TASS przewodniczący Kongresu Organizacji Żydowskich w Rosji, rabin Zinowij Kogan.
Mięso z probówki, uzyskane z komórek macierzystych, może być uznane za produkt koszerny przy zachowaniu określonych rytuałów - powiedział agencji ITAR-TASS przewodniczący Kongresu Organizacji Żydowskich w Rosji, rabin Zinowij Kogan.
PAP / drr
Pierwszy w historii burger wyhodowany w laboratorium z komórek macierzystych krowy został w poniedziałek po południu usmażony i zjedzony w czasie konferencji w Londynie. Degustatorzy ocenili, że fakturą danie przypominało mięso, ale brakowało mu aromatu.
Pierwszy w historii burger wyhodowany w laboratorium z komórek macierzystych krowy został w poniedziałek po południu usmażony i zjedzony w czasie konferencji w Londynie. Degustatorzy ocenili, że fakturą danie przypominało mięso, ale brakowało mu aromatu.
PAP / drr
Vancouver przeżyło swój pierwszy oficjalny "bezmięsny poniedziałek", ogłoszony przez władze miasta. Vancouver jest pierwszym kanadyjskim miastem, w którym promuje się jeden wegetariański dzień w tygodniu.
Vancouver przeżyło swój pierwszy oficjalny "bezmięsny poniedziałek", ogłoszony przez władze miasta. Vancouver jest pierwszym kanadyjskim miastem, w którym promuje się jeden wegetariański dzień w tygodniu.
PAP / slo
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba uważa, że ubój rytualny jest w Polsce zakazany i aby go zalegalizować, potrzebna jest zmiana ustawy o ochronie zwierząt. Były minister rolnictwa Marek Sawicki jest zdania, że taki ubój umożliwiają obowiązujące przepisy UE.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba uważa, że ubój rytualny jest w Polsce zakazany i aby go zalegalizować, potrzebna jest zmiana ustawy o ochronie zwierząt. Były minister rolnictwa Marek Sawicki jest zdania, że taki ubój umożliwiają obowiązujące przepisy UE.
PAP / wm
Mięso wykupuje zagranica, która ustawia ceny zbyt wysoko. W efekcie spożycie wołowiny w Polsce spadło do poziomu najmniejszego od 20 lat, z 17 kg rocznie do zaledwie 3 - stwierdza "Puls Biznesu".
Mięso wykupuje zagranica, która ustawia ceny zbyt wysoko. W efekcie spożycie wołowiny w Polsce spadło do poziomu najmniejszego od 20 lat, z 17 kg rocznie do zaledwie 3 - stwierdza "Puls Biznesu".
PAP - Nauka w Polsce / slo
Wegetarianie przypisują zwierzętom więcej ludzkich cech i emocji, niż osoby jedzące mięso - wynika z badań polskich i niemieckich naukowców, opublikowanych w "European Journal of Social Psychology".
Wegetarianie przypisują zwierzętom więcej ludzkich cech i emocji, niż osoby jedzące mięso - wynika z badań polskich i niemieckich naukowców, opublikowanych w "European Journal of Social Psychology".