Chipsy źle wpływają na inteligencję dzieci

niezdrowa dieta może źle wpływać na rozwój mózgu (fot. wynlok / flickr.com)
PAP / slo

Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.

Zdaniem autorów pracy - naukowców z Uniwersytetu w Bristolu - sugeruje to, że niezdrowa dieta może źle wpływać na rozwój mózgu.

W przeprowadzonych przez nich badaniach, przeanalizowano dane zebrane wśród niemal 4 tys. dzieci, które uczestniczyły w długofalowym badaniu pt. Avon Longitudinal Study of Parents and Children.

DEON.PL POLECA

Przy pomocy ankiet od rodziców zebrano informacje na temat rodzaju pokarmów spożywanych przez maluchy w wieku 3, 4, 7 oraz 8,5 lat. Dzieci poddano testom na inteligencję w wieku 8,5 lat. W analizie brano pod uwagę czynniki, które mogą mieć wpływ na iloraz inteligencji (IQ) dzieci, a także poziom wykształcenia matki, przynależność do grupy społecznej oraz długość okresu, w którym dziecko było karmione piersią.

Okazało się, że maluchy, które w wieku 3 lat jadły dużo przetworzonej żywności – bogatej w niezdrowe tłuszcze typu trans oraz w cukry proste – miały nieco niższe IQ (o kilka zaledwie punktów) w wieku 8,5 lat niż rówieśnicy, którzy jedli dużo warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, ryb.

Tłuszcze trans są wszechobecne w przemyśle spożywczym – można je znaleźć w słodyczach, chipsach, potrawach smażonych. Mają bardzo szkodliwy wpływ na układ krążenia – podnoszą poziom „złego” cholesterolu, obniżają poziom „dobrego”, zwiększają ryzyko miażdżycy naczyń, mogą też przyspieszać rozwój demencji.

Jak komentują naukowcy, badania te wskazują, że nawyki żywieniowe we wczesnym dzieciństwie mogą mieć długoterminowe skutki.

- Rozwój mózgu przebiega znacznie szybciej we wczesnym okresie życia, kiedy to przyrasta najwięcej komórek nerwowych. Dlatego, wydaje się, że czynniki oddziałujące na niego później są mniej istotne – komentuje prowadząca badania dr Pauline Emmett.

Zdaniem rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków Fiony Ford, wyniki badań wskazują, że więcej młodych rodziców wymaga edukacji na temat zdrowego żywienia dzieci.

W uproszczeniu, wystarczy przestrzegać kilku zasad: spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ograniczyć spożycie cukrów prostych i niezdrowych tłuszczów trans, zwiększyć spożycie produktów zbożowych z pełnego ziarna.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Chipsy źle wpływają na inteligencję dzieci
Komentarze (6)
S
Serwatka
10 lutego 2012, 02:03
Ja tez uwazam,ze takie owocowe czy warzywne chipsy o NIEBO są lepsze od tych normalnych,wiec tez kupuje chrupsy dzieciakom
.
.
10 stycznia 2012, 06:57
Mam nadzieje,ze zywieniowe nawyki dzieci i RODZICOW sie zmienia. ja kupuje mojej trójce czipsy,ale...z owocow i warzyw. Chrupsy sa dla nich bezpieczna forma przyjemnosci, bo to przeciez owoc...w wygodnej formie:) o naiwności... (proces obróbki ma znaczenie)
F
Firana
10 stycznia 2012, 02:09
Mam nadzieje,ze zywieniowe nawyki dzieci i RODZICOW sie zmienia. ja kupuje mojej trójce czipsy,ale...z owocow i warzyw. Chrupsy sa dla nich bezpieczna forma przyjemnosci, bo to przeciez owoc...w wygodnej formie:)
JA
Jacek Achremowicz
7 marca 2011, 17:52
Podawane wyniki to tzw. wartość średnia - u jednych dzieci zniżka wyniesie 5 pkt. a u innych 15. Podobne wyniki zaobserwowano przy niedoborach jodu u ciężarnych matek - ok. 10 pkt. IQ mniej u dziecka (vide dane FAO). Mózg człowieka w większej części zbudowany jest z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), m.in: eikozapentaenowego (tzw. EPA), dokozaheksanowego (DHA) i innych z tzw. rodziny alfa-kwasów nienasyconych. Są to tzw. kwasy tłuszczowe egzogenne - muszą być dostarczone w diecie (mogą to być również ich prekursory, np. kwas alfa-linolenowy (ALA). Zła dieta to nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych i częściowo uwodornionych (takie są np. w margarynach). Dawniej dawano dzieciom tran (zamiast chipsów?) - podwójna korzyść: wit. D i bogactwo WNKT. Obecnie w tranie może znajdować się jeszcze jeden składnik - w większych lub mniejszych ilościach wszechobecna metylortęć (przemysłowe skażenie środowiska). Więc dawać dzieciom tran czy chipsy?
jazmig jazmig
12 lutego 2011, 12:59
To jest propaganda, a nie badania. IQ nie mierzy się z dokładnością do kilku punktów, a już szczególnie u dzieci. Można by badać dorosłych, ale w grę wchodzi wiele czynników, jak sprawy genetyczne, wpływ otoczenia itp.
V
vege
11 lutego 2011, 11:48
Zdrowa żywność, dużo mniej słodyczy i dużo ruchu, bo inaczej nie zmieszczą się w drzwiach!