Dlaczego kawa może chronić przed cukrzycą?
Kawa obniża ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez wpływ na poziom białka neutralizującego aktywność hormonów płciowych - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Diabetes".
Kilka wcześniejszych badań wykazało zgodnie, że osoby pijące duże ilości kawy są mniej narażone na cukrzycę typu 2 - najczęstszą postać cukrzycy, silnie związaną z kaloryczną dietą i brakiem ruchu.
Naukowcy podejrzewali, że kawa może zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę, a przez to obniżać poziom glukozy. Jednak dokładny mechanizm, który miałby za to odpowiadać nie był znany.
W swoich wcześniejszych doświadczeniach (opublikowanych na łamach pisma "New England Journal of Medicine") ten sam zespół zidentyfikował dwa warianty genu kodującego SHBG, które mają wpływ na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jeden wariant zwiększa to ryzyko, a drugi je zmniejsza.
Najnowsze badania objęły 359 kobiet z nowo zdiagnozowaną cukrzycą oraz - w ramach kontroli - grupę 359 zdrowych rówieśniczek dobranych nie tylko pod względem wieku, ale też rasy. Pacjentki wyselekcjonowano spośród 40 tys. uczestniczek szeroko zakrojonego studium pt.: Women's Health Study. Ich stan zdrowia śledzono przez 10 lat.
Analiza potwierdziła, że rosnący pod wpływem kawy poziom SHBG ma udział w obniżaniu ryzyka cukrzycy typu 2.
- Wygląda na to, że poziom SHBG we krwi odzwierciedla genetyczną podatność do zachorowania na cukrzycę typu 2. My wykazaliśmy, że na stężenie tego białka, a przez to na ryzyko cukrzycy, mogą wpływać składniki diety, jak kawa (...) - powiedział dr Liu.
Picie kawy zapewniało największą ochronę posiadaczkom tej wersji genu kodującego SHBG, która obniża ryzyko cukrzycy typu 2.
W badaniach udział brali również naukowcy z Brigham and Women's Hospital oraz Uniwersytetu Harvarda w Bostonie. JJJ
Skomentuj artykuł