PAP/mk
Naukowcy poznali kolejne korzyści z picia kawy i wskazują, że napój ten chroni m.in. przed niektórymi chorobami wątroby, stymuluje procesy trawienne i ruch jelit, a nawet może mieć korzystny wpływ na trzustkę.
Naukowcy poznali kolejne korzyści z picia kawy i wskazują, że napój ten chroni m.in. przed niektórymi chorobami wątroby, stymuluje procesy trawienne i ruch jelit, a nawet może mieć korzystny wpływ na trzustkę.
BlackCoff BlackCoff / youtube.com / pk
Czy przyszło ci do głowy, że twój ulubiony napój po który sięgasz każdego ranka, mógłby być "naparem szatana"? Tak najprawdopodobniej by było, gdyby nie decyzja pewnego papieża.
Czy przyszło ci do głowy, że twój ulubiony napój po który sięgasz każdego ranka, mógłby być "naparem szatana"? Tak najprawdopodobniej by było, gdyby nie decyzja pewnego papieża.
IAR
Buraczany wywar dodaje energii, zwłaszcza tym, którzy wykonują ćwiczenia fizyczne - podaje Gazeta Fizjologii Stosowanej (Journal of Applied Physiology).
Buraczany wywar dodaje energii, zwłaszcza tym, którzy wykonują ćwiczenia fizyczne - podaje Gazeta Fizjologii Stosowanej (Journal of Applied Physiology).
PAP / ml
Starbucks Corp. i inne firmy sprzedające kawę lub prowadzące sieci kawiarni w Kalifornii będą musiały ostrzegać przed ryzykiem zachorowania na raka związanym z piciem kawy. Tak głosi orzeczenie sędziego sądu stanowego Elihu Berlego.
Starbucks Corp. i inne firmy sprzedające kawę lub prowadzące sieci kawiarni w Kalifornii będą musiały ostrzegać przed ryzykiem zachorowania na raka związanym z piciem kawy. Tak głosi orzeczenie sędziego sądu stanowego Elihu Berlego.
PAP Life / pk
Kawę można pić i parzyć nie tylko na gorąco, ale i na zimno. - Kawa parzona na zimno jest pobudzająca, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna - mówi PAP Life Kamil Gaszewski. Barista zdradza, jak macerowaną kawę przygotować domowym sposobem.
Kawę można pić i parzyć nie tylko na gorąco, ale i na zimno. - Kawa parzona na zimno jest pobudzająca, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna - mówi PAP Life Kamil Gaszewski. Barista zdradza, jak macerowaną kawę przygotować domowym sposobem.
PAP Life / pk
Dla prawdziwych entuzjastów kawy, rezygnacja z popołudniowej małej czarnej czy latte to żadna alternatywa. Warto jednak przeprowadzić mały eksperyment i jedną z wypijanych w ciągu dnia kaw zamienić na rosół.
Dla prawdziwych entuzjastów kawy, rezygnacja z popołudniowej małej czarnej czy latte to żadna alternatywa. Warto jednak przeprowadzić mały eksperyment i jedną z wypijanych w ciągu dnia kaw zamienić na rosół.
KAI / mp
Fundatorami prezentu są tamtejsi producenci "czarnego złota".
Fundatorami prezentu są tamtejsi producenci "czarnego złota".
PAP / Paweł Wernicki / pk
Kontemplacja zjawisk fizycznych związanych z zachowaniem płynów może być znacznie ciekawsza niż się wydaje. Naukowcy od lat z uwagą przyglądają się np. herbacie, kawie czy piwu i z tych obserwacji wysnuwają interesujące wnioski.
Kontemplacja zjawisk fizycznych związanych z zachowaniem płynów może być znacznie ciekawsza niż się wydaje. Naukowcy od lat z uwagą przyglądają się np. herbacie, kawie czy piwu i z tych obserwacji wysnuwają interesujące wnioski.
mag.s
Oto wspaniała alternatywa dla zwykłej kawy rozpuszczalnej. Ten gorący napój sprawi, że aura świąt zagości w Twoim domu, a jej wspaniały aromat przywoła najcieplejsze wspomnienia.
Oto wspaniała alternatywa dla zwykłej kawy rozpuszczalnej. Ten gorący napój sprawi, że aura świąt zagości w Twoim domu, a jej wspaniały aromat przywoła najcieplejsze wspomnienia.
PAP / drr
Po rozpowszechnionym we Włoszech zwyczaju tzw. zawieszonej kawy, czyli płacenia w barze za jej dodatkową filiżankę dla kogoś, kto poprosi o nią, choć nie ma pieniędzy, obecnie coraz popularniejsza jest tradycja zawieszonej książki w księgarniach.
Po rozpowszechnionym we Włoszech zwyczaju tzw. zawieszonej kawy, czyli płacenia w barze za jej dodatkową filiżankę dla kogoś, kto poprosi o nią, choć nie ma pieniędzy, obecnie coraz popularniejsza jest tradycja zawieszonej książki w księgarniach.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Kofeina redukuje liczbę błędów popełnianych przez osoby pracujące w systemie zmianowym lub w porze nocnej - wynika z brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy Cochrane Library.
Kofeina redukuje liczbę błędów popełnianych przez osoby pracujące w systemie zmianowym lub w porze nocnej - wynika z brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy Cochrane Library.
„Gazeta Polska codziennie” / PAP / drr
Czescy ewangelicy zrezygnowali z niedzielnej liturgii. Zamiast tego proponują spotkania przy kawie, zabawy i warsztaty - czytamy w "Gazecie Polskiej codziennie".
Czescy ewangelicy zrezygnowali z niedzielnej liturgii. Zamiast tego proponują spotkania przy kawie, zabawy i warsztaty - czytamy w "Gazecie Polskiej codziennie".
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Ewelina Krajczyńska / slo
Smak parmezanu swą sławę zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w okolicach Padwy, ser Grana Padano znawcy osłuchują młoteczkiem, a kawę o najlepszym aromacie wypijemy, jeśli trafimy na wyjątkowe ziarna perłowe. Gdy mamy ochotę na zieloną i mocną herbatę powinniśmy sięgnąć po "herbaty uprawy przykrywanej".
Smak parmezanu swą sławę zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w okolicach Padwy, ser Grana Padano znawcy osłuchują młoteczkiem, a kawę o najlepszym aromacie wypijemy, jeśli trafimy na wyjątkowe ziarna perłowe. Gdy mamy ochotę na zieloną i mocną herbatę powinniśmy sięgnąć po "herbaty uprawy przykrywanej".
"Dziennik Gazeta Prawna" / PAP / pz
Resort finansów planuje podwyższenie stawki podatku VAT z 8 do 23 proc. dla sprzedaży napojów, przy przyrządzaniu których wykorzystywany jest napar z kawy oraz herbaty - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Resort finansów planuje podwyższenie stawki podatku VAT z 8 do 23 proc. dla sprzedaży napojów, przy przyrządzaniu których wykorzystywany jest napar z kawy oraz herbaty - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
PAP / pz
Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.
Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.
PoProstuZdrowo.pl / slo
Wśród wielu czynników, które mają wpływ na występowanie bólów głowy, wymienia się również kwestie związane ze sposobem odżywiania. Szacuje się, że napoje i pokarmy, które spożywamy są w ponad 30% przyczyną pojawiającej się migreny. Pożywienie - ale i jego jakość, sposób łączenia poszczególnych produktów - jest uważane za jedną z kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Wśród wielu czynników, które mają wpływ na występowanie bólów głowy, wymienia się również kwestie związane ze sposobem odżywiania. Szacuje się, że napoje i pokarmy, które spożywamy są w ponad 30% przyczyną pojawiającej się migreny. Pożywienie - ale i jego jakość, sposób łączenia poszczególnych produktów - jest uważane za jedną z kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Spożycie większych ilości kofeiny zawartej w kawie znacznie zmniejsza ryzyko włóknienia i marskości wątroby u osób ze niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem tego narządu - wynika z najnowszych badań naukowców, którzy opisali je na łamach pisma "Hepatology".
Spożycie większych ilości kofeiny zawartej w kawie znacznie zmniejsza ryzyko włóknienia i marskości wątroby u osób ze niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem tego narządu - wynika z najnowszych badań naukowców, którzy opisali je na łamach pisma "Hepatology".
"Metro" / PAP / slo
Kryzys gospodarczy i brak pracy według ekonomistów powodują, że chętniej sięgamy po alkohol, kawę czy papierosy. A u nas popyt na używki zamiast rosnąć, spada - stwierdza "Metro".
Kryzys gospodarczy i brak pracy według ekonomistów powodują, że chętniej sięgamy po alkohol, kawę czy papierosy. A u nas popyt na używki zamiast rosnąć, spada - stwierdza "Metro".
PAP / wm
623 kawy w ciągu zaledwie godziny zaparzyło dwóch barmanów z Mediolanu, którzy podczas zawodów w tym mieście otrzymali tytuł najszybszych na świecie. Na przygotowanie jednego espresso potrzebowali niecałych 6 sekund.
623 kawy w ciągu zaledwie godziny zaparzyło dwóch barmanów z Mediolanu, którzy podczas zawodów w tym mieście otrzymali tytuł najszybszych na świecie. Na przygotowanie jednego espresso potrzebowali niecałych 6 sekund.
PAP / psd
Kawa tanieje, ale jej miłośnicy nadal płacą za nią więcej niż przed rokiem. Dzieje się tak za sprawą wytwórców i dystrybutorów, którzy utrzymując wysokie ceny odbijają sobie straty poniesione na niskich marżach - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Kawa tanieje, ale jej miłośnicy nadal płacą za nią więcej niż przed rokiem. Dzieje się tak za sprawą wytwórców i dystrybutorów, którzy utrzymując wysokie ceny odbijają sobie straty poniesione na niskich marżach - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".