Związek obecny w kawie poprawia zdolności poznawcze i pamięć

Związek obecny w kawie poprawia zdolności poznawcze i pamięć
Zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com/pl)
PAP/dm

Trygonelina, roślinny alkaloid obecny m.in. w kawie, nasionach kozieradki i rzodkiewce, poprawia zdolności poznawcze, w tym pamięciowe. Hamuje też procesy zapalne w układzie nerwowym - tak wynika z badań japońskich, które publikuje pismo „Geroscience”.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Tsukubie, którzy sprawdzali wpływ trygoneliny na zdolności pamięciowe i procesy uczenia się u myszy ze szczepu SAMP8, cechującego się przyspieszonymi procesami starzenia się organizmu, w tym mózgu.

Myszy z grupy doświadczalnej przez 30 dni otrzymywały trygonelinę, a następnie porównywano ich zdolności uczenia się i zapamiętywania drogi do platformy w tzw. labiryncie wodnym Morrisa z myszami z grupy kontrolnej. Labirynt wodny Morrisa jest to basen wypełniony wodą, w którym umieszczona jest platforma, na którą gryzonie mogą się wspinać. Zwierzęta uczą się rozpoznawać drogę do niej na podstawie różnych wskaźników w basenie, dlatego za każdym razem drogę do platformy powinny pokonywać szybciej.

Poprawa procesów uczenia

Naukowcy zaobserwowali, że u myszy, które otrzymywały trygonelinę, odnotowano znaczną poprawę procesów uczenia się i zapamiętywania drogi w labiryncie w porównaniu z grupą, której nie podawano tek substancji.

Aby sprawdzić molekularne mechanizmy będące podłożem tego zjawiska, badacze przeanalizowali również cały tzw. transkryptom (wszystkie cząsteczki mRNA zawierające informację o białkach zakodowanych w DNA) obecny w komórkach hipokampa – struktury biorącej udział w procesach pamięciowych. Okazało się, że trygonelina miała wpływ na procesy powiązane z rozwojem układu nerwowego, na czynność mitochondriów w komórkach oraz wytwarzania przez nie energii, na procesy zapalne, na uwalnianie neuroprzekaźników, jak również na proces autofagii (proces usuwania zbędnych lub uszkodzonych cząsteczek, organelli czy patogenów).

Dodatkowo naukowcy wykazali, że trygonelina hamuje procesy zapalne w układzie nerwowym.

Analiza ilościowa potwierdziła, że pod wpływem trygoneliny poziom białek zapalnych, tj. TNF-alfa oraz interleukiny 6 (IL-6) znacznie spadał, a poziom neuroprzekaźników, takich jak dopamina, noradrenalina i serotonina znacznie wzrastał w hipokampie.

Zdaniem badaczy wyniki ich eksperymentów wskazują, że trygonelina jest skuteczna w prewencji związanego z wiekiem pogorszenia zdolności poznawczych i może przyczyniać się do ich poprawy.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Beata Anna Dąbrowska

Zdrowe nawyki przez cały rok!

Na początku każdego roku nie brakuje inspiracji i pomysłów, jednak z każdym dniem bywa trudniej, a w natłoku obowiązków czy spraw nawet zdrowie schodzi na drugi plan.

Z pomocą przychodzi...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Związek obecny w kawie poprawia zdolności poznawcze i pamięć
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.