Jak chronić się przed nowotworem?
Rak zazwyczaj rozwija się długo i powoli, dlatego można z nim wygrać. Walkę tę jednak trzeba rozpocząć dostatecznie szybko - od profilaktyki i wczesnego rozpoznania. To bowiem daje szansę na przeżycie.
Dla pacjenta choroba nowotworowa rozpoczyna się dopiero w momencie wystąpienia pierwszych objawów, wiadomo jednak, że proces prowadzący do zachorowania z reguły trwa wiele lat. W większości przypadków dzieje się to w ukryciu, zwykle bezobjawowo. W chorobach nowotworowych dużą rolę odgrywają predyspozycje genetyczne, ale także tryb życia i sposób odżywiania. Musimy zmienić tryb życia i sposób odżywiania - może to chronić nas przed nowotworami oraz znacznie przyspieszyć proces leczenia.
Znacznie częściej na nowotwory chorują osoby spożywające dużo tłuszczów zwierzęcych (zwłaszcza w postaci dań smażonych) i produktów przetwarzanych, a także nadużywające soli i alkoholu.
Wskazania dotyczące diety antynowotworowej (wg Amerykańskiego Związku Leczenia Nowotworów) to:
- zwiększenie ilości pokarmów roślinnych i zbożowych,
- unikanie pokarmów smażonych i wędzonych,
- unikanie białej mąki i białego cukru,
- ograniczenie spożywania czerwonego mięsa,
- utrzymanie prawidłowej wagi ciała.
Kolejny czynnik nowotworowy to dym tytoniowy. Palenie papierosów jest przyczyną zachorowań na raka zarówno u samych palaczy, jak i u osób przebywających bezpośrednio w ich bliskim otoczeniu. Z pewnością dobrą informacją dla palaczy będzie fakt, że już po dwóch latach od rzucenia nałogu organizm regeneruje się do tego stopnia, że ryzyko zachorowania na nowotwory spada prawie o połowę. Warto zatem rzucić palenie.
Psycholodzy zwracają uwagę, że w procesie leczenia chorób nowotworowych niezwykle istotną rolę odgrywa pozytywne myślenie, uprawianie sportów i modlitwa. To właśnie wśród osób głęboko wierzących i praktykujących najczęściej dochodzi do wyzdrowienia.
Tak więc - odprężenie układu immunologicznego (odpornościowego) poprzez eliminowanie stresu oraz zmiana sposobu odżywiania to pierwsze i najważniejsze elementy kuracji antynowotworowej. Dieta powinna być bogata przede wszystkim w owoce, soki, warzywa, chude mięso, ryby, kefiry, pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarnistą mąkę, kaszę. Potrawy gotujemy na parze i bez użycia tłuszczu.
Unikać należy peklowanych mięs, potraw smażonych, wysoko przetworzonej żywności, dań gotowych do podgrzania, białego pieczywa, mięs i dań z grilla, wędzonego boczku, wędlin, hot-dogów, hamburgerów, chipsów.
Co pomaga?
W profilaktyce antyrakowej ważną rolę odgrywają też zioła i przyprawy. I tak np. oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, mięta, kurkuma, szafran zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Nieoceniona jest także zielona herbata, która przyspiesza likwidację komórek rakowych.
Popularnym ziołem w terapii, a zwłaszcza profilaktyce antynowotworowej, jest pokrzywa, szczególnie jej młode pędy, które puszcza dwa razy do roku (wiosną i we wrześniu). Należy ją zbierać z miejsc położonych z dala od fabryk, dróg i kurzu.
Od dawna trwają badania nad właściwościami leczniczymi i profilaktycznymi kapusty, a zwłaszcza jej krzyżówek, czyli brukselki, jarmużu i brokułów. Ostatnio eksperymenty naukowe potwierdziły, że brokuł i jego krzyżówki zawierają związki antyrakowe, antybakteryjne.
Czosnek, cebula, por, szczypior pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i pośrednio przyczyniają się do zmniejszenia wzrostu komórek nowotworowych.
Według najnowszych badań do diety profilaktycznej należy także włączyć jabłka oraz nieklarowany sok jabłkowy (odkrycie polskich naukowców z Wrocławia).
Biały cukier uważa się za białą truciznę, gdyż wywołuje najwięcej chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza tzw. zespół X. W skład tego zespołu wchodzą otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroba wieńcowa oraz zaburzenia lipidów we krwi. Biały cukier i biała mąka uważane są za najbardziej szkodliwe składniki współczesnej diety.
11 wskazówek brata Macieja:
• Należy jeść warzywa i owoce, pochodzące z regionu swojego zamieszkania oraz pić świeżo przygotowane z nich soki. Codziennie w jadłospisie powinno znaleźć się chociaż jedno jabłko oraz surowe i gotowane warzywa. Najbardziej wartościowe są warzywa i owoce o barwie intensywnie zielonej, pomarańczowej i czerwonej (szpinak, sałata, ogórek, fasola, groszek, pomidory, buraki, marchew, dynia, jabłka, gruszki itp.). Dzięki nim komórki organizmu otrzymują wszystkie niezbędne witaminy, substancje mineralne, błonnik i tlen.
• Należy umieć odróżnić tłuszcz od... tłuszczu. Tłuszcze są niezbędne dla organizmu, potrzebne są zwłaszcza osobom w starszym wieku. Pytanie: jakie tłuszcze? W olejach roślinnych, szczególnie tych tłoczonych na zimno, znajdują się kwasy i witaminy, które wydłużają nam życie. Codziennie rano i wieczorem należy pić jedną łyżkę oleju oraz dodawać jedną łyżkę stołową do sałatek. Natomiast spożycie mięsa, mleka i margaryny należy jak najbardziej ograniczyć. Tłuszcze znajdujące się w tych produktach blokują działanie "dobrych" tłuszczów.
• Należy używać ruchu i uczyć się prawidłowego oddychania. Powietrze, a dokładniej znajdujący się w nim tlen jest niezbędny dla każdej z miliardów komórek naszego ciała, powoduje ich regenerację, tzn. zatrzymanie procesów starzenia. Ruch pomaga tlenowi dotrzeć do każdej komórki, dlatego należy jak najwięcej czasu spędzać w ruchu na świeżym powietrzu.
• Bądźcie zawsze radośni! Wszystkie przeżyte przez nas emocje zostają nie tylko "w głowie" - kierują one większością reakcji fizjologicznych naszego organizmu. Jeśli coś nas martwi lub denerwuje, nasz system immunologiczny (naturalny system obronny organizmu) chroni nas przed wszelkimi infekcjami i rakiem. Kiedy jesteśmy szczęśliwi i radośni, cieszymy się życiem, wzmacniamy swój system odpornościowy i zdrowie.
• Trzeba się odprężać. Dzisiejsze życie niesie wiele nieprzyjemności i stresów. Uniknięcie ich jest niemożliwe, ale też nie można ich kumulować. Trzeba znajdować czas na relaks, robić wtedy to, co się lubi - słuchać muzyki, medytować, spacerować po lesie. Ale też codziennie trzeba pobyć trochę w samotności (3-5 minut), rozluźnić się i nie myśleć o nieprzyjemnościach.
• Trzeba zmuszać mózg do pracy. Im więcej mózg pracuje, tym jest sprawniejszy i bardziej wytrzymały. W każdym wieku, a zwłaszcza na starość, należy "budzić" obszary mózgu odpowiedzialne za pamięć. Należy czytać książki, chodzić do muzeów, słuchać wykładów, grać w szachy, czyli krótko mówiąc - pracować głową!
• Należy dłużej spać. Dobry sen nie tylko rozjaśnia myśli, ale też daje odpoczynek mięśniom, obniża ciśnienie, regeneruje system wydzielania hormonalnego, podnosi odporność. Nawet rany goją się szybciej podczas snu. Dlatego spać trzeba 6-8 godzin i ani chwili krócej!
• Trzeba polubić chłód. System odpornościowy organizmu należy trenować, lubi on chłód. Należy chronić organizm przed przegrzaniem, ubierać się lekko. Temperatura powietrza w pokoju, w którym śpimy, powinna wynosić 16-17°C Naprzemienny prysznic (5-10 minut) rano i wieczorem to gwarancja niezawodnej pracy systemu immunologicznego.
• Należy mniej jeść. Trzeba wypracowywać sobie zasadę: "Jeść, aby żyć - a nie żyć, aby jeść". W tym celu należy nauczyć się jeść powoli, a od stołu wstawać zawsze z uczuciem niedosytu.
• Trzeba się częściej śmiać! Podczas śmiechu pracuje dużo więcej mięśni niż nam się wydaje. Śmiech to forma masażu dla naszych organów wewnętrznych, a także bodziec stymulujący organy trawienne. Śmiech działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Śmiejąc się, oddychamy szczególnie głęboko i tym samym odnawiamy zapasy tlenu w płucach. Mózg podczas śmiechu wytwarza serotoninę - "hormon szczęścia", a poza tym śmiech to wspaniały sposób kontaktu.
• Pamiętaj również o codziennej modlitwie, polecaj i przedstawiaj Bogu kłopoty codziennego dnia.
* * *
*(opracowano wg dr. hab. Michała Tombaka, dyrektora Centrum Zdrowia Naturalnych Metod Leczenia)
Z ziół i produktów zielarskich można korzystać w Ziołolecznictwie Bonifratrów w:
• Warszawie ul. Sapieżyńska 3
• Łodzi ul. Kosynierów Gdyńskich 61a
• Krakowie ul. Krakowska 48
• Zakopanem ul. Krzeptówki 64
• Marysinie w Szpitalu Bonifratrów
Skomentuj artykuł