Eksperci o żywności modyfikowanej genetycznie

Radio Watykańskie / drr

Eksperci Papieskiej Akademii Nauk pozytywnie zaopiniowali organizmy genetycznie zmodyfikowane i ich rolę w walce z głodem na świecie. Takie są wyniki badawczej sesji akademii, która odbyła się w maju ubiegłego roku w Watykanie.

Papiescy akademicy wiele uwagi poświęcają pozytywnemu potencjałowi produktów transgenicznych, który powinien być wykorzystany w walce z głodem. W ich przekonaniu uchylanie się od korzystania z osiągnięć inżynierii genetycznej jest zbrodnią, jeśli weźmie się pod uwagę, że ponad miliard ludzi cierpi dziś na skutek głodu i niedożywienia, a świat stoi przed groźbą kolejnych kryzysów żywnościowych, wynikających z ograniczonych zasobów wody i zmian klimatycznych. W watykańskiej sesji uczestniczył m.in. prof. Ingo Potrykus, wynalazca ryżu wzbogaconego o prowitaminę A. Gdyby ten ryż był powszechnie uprawiany, udałoby się uratować setki tysięcy dzieci – uważa prof. Potrykus. Tymczasem na skutek politycznych i biurokratycznych utrudnień trafi on na pola nie wcześniej niż w 2012 r.

Uczestnicy watykańskiej sesji zauważyli, że na organizmy transgeniczne nałożono tak wielkie i kosztowne obostrzenia biurokratyczne, że na ich pokonanie mogą sobie pozwolić jedynie wielkie koncerny międzynarodowe. Tym samym to właśnie one zyskują monopol w stosowaniu organizmów genetycznie modyfikowanych. Rodzi to realne zagrożenie, że ze zdobyczy inżynierii genetycznej nie będą mogli korzystać ci, którzy tego najbardziej potrzebują, a mianowicie rolnicy w krajach rozwijających się. A jeśli nawet zostaną do nich dopuszczeni, to popadną w nową formę zależności względem międzynarodowych koncernów.

Publikacja dokumentu Papieskiej Akademii Nauk na temat organizmów genetycznie zmodyfikowanych wywołała wielkie poruszenie we Włoszech. Minister rolnictwa skwitował je stwierdzeniem, że Galileusz przeniósł się do Watykanu. Komentatorzy zwracają bowiem uwagę, że Stolica Apostolska zrobiła to, czym już dawno powinny się zająć FAO lub Światowa Organizacja Zdrowia. To znaczy przełamała tabu, jakim są dziś organizmy transgeniczne, dała okazję do rozpoczęcia nowej, rzeczowej debaty na ich temat.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Eksperci o żywności modyfikowanej genetycznie
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.