Komunia św. "bezglutenowa" coraz bardziej popularna

Komunia św. "bezglutenowa" coraz bardziej popularna
(fot. shutterstock.com)
TVN 24 / episkopat.pl / ml

Dla wierzących osób chorujących na celiakię, czyli nietolerancje glutenu, to prawdziwe wybawienie. Komunia o obniżonej zawartości glutenu staję w Kościele coraz bardziej popularna.

Paulina Sabak-Huzior z nietolerancją glutenu zmaga się od 9 lat. Przyjmowani Komunii świętej pod postacią zwykłej hostii może być dla niej niebezpieczne. "Dużo podróżuję i bywam w maleńkich miejscowościach. I tam ten temat też nie dziwi, czyli też te informacje docierają po prostu do każdej małej też miejscowości" - mówi w reportażu dla TVN24.

Tradycyjny komunikant przyjmowany przez wiernych w czasie mszy świętej zawiera 25 miligramów glutenu. Tymczasem tolerancja osób dotkniętych celiakią kończy się, kiedy stężenie przekracza 20 miligramów na 1 kg produktu.

Przyjęcie komunii świętej w standardowej postaci byłoby dla nich skrajnie bezpieczne. "Jeżeli chory spożywa taką hostię raz w tygodniu, to stanowi to ogromny problem, ponieważ doprowadza do stanu zapalnego w jelicie" - mówi Małgorzata Źródłak, prezes Stowarzyszenia Osób z Celiakią.

DEON.PL POLECA

Celiakia nie jest chorobą tylko małych dzieci

Jak tłumaczy Paulina Sabak-Huzior, komunikanty o obniżonej zawartości glutenu są przechowywane osobno. Kontakt z klasycznymi wiązałby się zagrożeniem zanieczyszczenia ich glutenem: "Ta komunia jest kładziona na osobnej patenie, podczas mszy świętej konsekrowana. Jako osoba pierwsza podchodzę do tej komunii, staram się siadać na samym początku, żeby ksiądz widział mnie".

Zdaniem duchownych, podejście Kościoła do chorych na celiakię to wyraz troski o wiernych. "Gluten nie wpływa na ważność eucharystii" - tłumaczy ojciec Paweł Gużyński, dominikanin, w rozmowie z TVN24.  "Chodzi o to, żeby to był przaśny chleb" - dodaje.

Toksyczny gluten

"Jakiś pięć lat temu był pewien kłopot. W tej chwili właściwie w każdej takiej hurtowni, w każdym sklepie zaopatrującym parafie są komunikanty niskoglutenowe" - tłumaczy ks. Marek Paska, proboszcz parafii św. Szczepana w Warszawie. Zauważa także, że jeszcze kilka lat temu osoby dotknięte nietolerancją glutenu skazane były na przyjmowanie Komunii pod postacią wina.

Episkopat Polski w 2009 wyraźnie​ wypowiedział się na temat Komunii św. o obniżonej zawartości glutenu. Biskupi napisali wtedy, że:

"Dotąd osoby te mogły przyjmować Komunię św. pod postacią wina, obecnie mogą ją przyjmować pod postacią hostii niskoglutenowych wypieczonych zgodnie ze wskazaniami Kongregacji Nauki Wiary. W takie hostie parafie powinny się zaopatrywać w piekarniach hostii mających zatwierdzenie miejscowego biskupa".

Jeśli dana osoba chce przyjmować komunikant o obniżonej zawartości glutenu, powinna skontaktować się proboszczem parafii na terenie której zamieszkuje. Komunikanty niskoglutenowe są dostępne w większości hurtowni zaopatrujących parafie.

Na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajduje się ciągle aktualizowana lista parafii, gdzie przyjmowanie Komunii pod postacią niskoglutenowego komunikantu jest już możliwe i praktykowane.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Komunia św. "bezglutenowa" coraz bardziej popularna
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.