Co zrobić, aby dania wigilijne nie były ciężkostrawne?
Kolacja wigilijna to cała masa smacznych potraw, którym nie potrafimy się oprzeć. Wigilia kojarzy się z zapachem pieczonej ryby, barszczu z uszkami i pierogów z grzybami. Jednak niektóre potrawy świąteczne bywają naprawdę ciężkostrawne. Oto kilka pomysłów na to, jak przygotować je, aby były lekkostrawne.
Daniem, które króluje na polskich stołach w Wigilię są ryby. Dobrze jest je smażyć na oliwie lub oleju z awokado. Oliwa, przez zawarte w niej polifenole, ochrania smażoną potrawę tak, że powstaje w niej mniej szkodliwych związków pod wpływem wysokiej temperatury.
Aby nie jeść smażonej ryby dobrym rozwiązaniem jest upieczenie jej w piekarniku, co nie tylko sprawia, że jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Warto zrezygnować również z panierki, która pochłania tłuszcz.
Podobnie jest z karpiem. Zdrowszą wersją smażonego karpia jest karp w galarecie.
Barszcz, zupę rybną i grzybową można przyrządzić na bazie warzyw, zamiast kostki rosołowej.
Ciężkie ciasta, które są bombami kalorycznymi, można zastąpić ciastami zdrowszymi jak: ciasto marchewkowe, ciasto bananowe, ciasto buraczane. Rodzynki w ciastach można zamienić na mniej kaloryczne orzechy włoskie.
Mąkę pszenną do pierogów można zastąpić wartościowszą mąką gryczaną bądź razową.
Majonez stosowany do świątecznych potraw można zastąpić jogurtem naturalnym, który bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku sałatek. Świętnie sprawdzi się również do zaprawiania zup zamiast śmietany. Wszyscy ci, którzy nie lubą przesiąkniętych olejem śledzi, mogą użyć również jogurtu naturalnego jako marynaty. Drugą opcją może być również sos pomidorowy z żurawiną.
Czerwony barszcz, który jest jedną z podstawowych potraw wigilijnych zdrowiej jest zrobić na zakwasie buraczanym, a zupy nie dosładzać.
Podczas wieczerzy wigilijnej na stołach lądują również napoje gazowane i słodzone. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie wody z cytryną albo soków owocowych. Warto do picia wybierać herbatę korzenną z goździkami, cynamonem i sokiem z cytryny. Podobnie warto sprawdzić, czy kupiony sok z owoców suszonych nie jest dosładzany albo siarkowany.
Podczas przygotowywania wigilijnych potraw dobrze jest stosować przyprawy i zioła - szczególnie te, które wspomagają trawienie. Swoją kuchnię warto zaopatrzyć w przyprawy takie jak: kumin, kminek, koper, kolendra, cząber, mięta, kurkuma, czarnuszka, majeranek, lubczyk, goździki, rozmaryn, bazylia.
(Fot. pl.depositphotos.com)
Materiał na podstawie „Porannego Dziennika Zdrowia” dietetyka Bartka Kulczyńskiego.
Skomentuj artykuł