Trzy sposoby na ogórki kiszone - wg S. Anastazji

Jak wybierać ogórki, jak je przygotować i jak zakisić, by wyszły? (fot. Tina Hsu/flickr.com)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Kiszenie ogórków to prawdziwa sztuka. Jak wybierać ogórki, jak je przygotować i jak zakisić, by wyszły? Skorzystaliśmy z pomocy Siostry Anastazji i jej sprawdzonych przepisów. Polecamy ogórki kiszone w trzech wersjach.

Co, według Siostry Anastazji, powinniśmy zrobić, by mieć pewnośc, że nasze ogórki się udadzą?

Potrzeba trzech rzeczy: czystych słoików, dorodnych warzyw i owoców oraz sprawdzonych przepisów. Słoiki i wieczka muszą być całe, bez odprysków, pęknięć czy śladów rdzy. Owoce i warzywa trzeba kupić świeże. Ważne, by nie były przygniłe i uszkodzone. Najlepiej jest kupować od kogoś zaufanego i sprawdzonego. Ale są i inne sposoby. Mnie nauczono, że, gdy idzie się na targ kupować ogórki, to trzeba zabrać ze sobą nóż. Trzeba przekroić ogórka na pół i sprawdzić, co jest w środku. Jeśli wygląda dobrze, nie ma w nim na przykład pustych miejsc przy pestkach, to jest duże prawdopodobieństwo, że przetwory z tych ogórków nam wyjdą.

DEON.PL POLECA

PRZEPIS I

Składniki:

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Zalewa:

  • 1 l przegotowanej wody (zimnej)
  • 1 łyżka soli

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami zimną zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.

PRZEPIS II

Składniki:

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Zalewa:

  • 1 l przegotowanej wody (gorącej)
  • 1 łyżka soli

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami gorącą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min.

PRZEPIS III

Składniki:

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Zalewa:

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Dno kamiennego garn ka (lub szklanego naczynia) wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem, następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem, koprem. Wierzch wypełnionego garnka również wyłożyć koprem, czosnkiem i chrzanem. Całość zalać wrzącą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słoików i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone słoje pasteryzować przez ok. 2 min.

Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne s. Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Trzy sposoby na ogórki kiszone - wg S. Anastazji
Komentarze (27)
E
Elżbieta
30 lipca 2016, 15:12
zawsze zalewam zimną i są super ;-) gorącą zalewam tylko na małosolne, jak chcę, żeby szybko się ukisiły.
A
Adriana
9 października 2014, 00:08
PRZEPIS II jest SUPER zrobiłam go na próbę i wyszły rewelacyjne ogóreczki tylko ja użyłam słoików typu weki tzn.słoiki z gumką i klamrą a z nakrętką jeszcze nie próbowałam
B
bonny
13 sierpnia 2014, 11:08
A ja zalewam przegotowaną zimną wodą,i wynoszę na strych,tam kontroluję czy wszystko w porządku,i tak zazwyczaj jest.Bywają klopoty z tymi ogórkami kupionymi z nieznanych żródeł.Od zeszłego roku kupuję prosto z pola od rolnika i jest super.Ogórki zeszłoroczne mam jeszcze do tej pory (13 sierpień 2014).Obecnie jadę po nową partię ogórów do kiszenia na zimę, ze znanego źródła. Słoiki dokręcam z czuciem tak żegazy mi wyciekają zwodą,dlatego zalewam do pełna.
E
Ela
2 sierpnia 2014, 20:52
ja zalewam wrzaca woda  czubata lyzka soli (stolowa lyzka) na litr wody i tym zalewam ogorki w sloiku dobrze zakrecam zaraz o, albo pod gumki sloiki, i nie gotuje wcale one same zassaja te gumy i ostatni sloik z ubieglorocznych zbiorow otworzylam terz w lipcu - poycha nic sie nie psuje.
MP
Małgorzata Piechowska
23 lipca 2014, 14:56
Witam serdecznie! Poza pączkami, nie próbowałam jeszcze przepisów S. Anastazji na przetwory. Proszę potwierdzić, czy na pewno ma być 1 łyżka soli na litr wody? Moje dotychczasowe ogórki zawsze mają 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody ... Z góry dziękuję Małgorzata
A
ania
29 lipca 2014, 11:09
tak napewno jedna lyzka na litr 
A
Adriana
9 października 2014, 00:12
tak jedna łyżka soli na jeden litr wody tylko użyj soli kamiennej specjalnej do kiszenia ogórków wtedy napewno wyjdą super ja tak robię i powiem szczerze że jest ogromna różnica.
H
harry
22 lipca 2014, 11:29
Stosuję przepis nr 1. Do sierpnia mam super ogórki.
K
karinka
20 lipca 2014, 00:31
a ja kiszę w bańkach po wodzie mineralnej tej 5 litrowej. Wychodzą pyszniutkie i super się trzymaja. tylko czosnku daję więcej, bo lubię ostrzejsze i bardziej kruche. A jak się ukiszą, zimą odkrajam wieczko i zajadamy, nie zepsują się :) , Jak nie damy rady zjeść do po otwarciu tej butli przekładam w słoik llitrowy czy jakikolwiek i do lodówki. I tak  bańieczka po banieczce i zimą z 20 takich banieczek opędzlujemy
K
karina
20 lipca 2014, 00:35
a i nie patrzę czy  jasnym czy ciemnym w górę, byle zmieścił się przez otwór butli i wpadł do środka :) na litr wody łyzka stołowa soli, kopru ile wlezie i czosnku obowiazkowo głowka na bańkę
S
SHOWANA
23 lipca 2014, 09:21
A KTÓRYM SPOSOBEM??? PIERWSZYM???
K
Kasia
30 lipca 2014, 09:49
Ile kg ogórków wchodzi do takiego 5l baniaka po wodzie mineralnej? Bo chyba się skuszę i wypróbuję tą metodę w tym roku :)
K
karinka
4 sierpnia 2014, 00:36
nigdy nie wazyłam, ale dość sporo. Dobijało mnie bawienie się ze słoikami, za duzo zabawy. A tu rach ciach i ogóreczki zakiszone. polecam, sposób naprawdę sprawdzony
M
mer1906
7 września 2014, 17:07
A jak zakręcasz butelki???
K
kk
10 września 2014, 18:05
czysty zywy rak w tych butelkach PET po wodzie.... masakra
A
Annqq
11 września 2014, 23:46
W tego typu plastiku po wodzie nie powinno się kisić ogórków, zalewa jest kwaśnym środowiskiem  a plastik nie przeznaczony na takie pomysły , odradzam, szkło przeznaczone do kontaktu z żywnością jest wystarczająco dobre
B
Bożena
19 lipca 2014, 20:28
Ja przed włożeniem ogórków do słoików nacieram je solą i pozostawiam na ok. 3 godziny. Potem świetnie się układają w słoikach.
D
darek
3 września 2013, 13:17
male spr z haslem:)
D
darek
3 września 2013, 13:12
ufff ja juz 3ci raz robie w tym roku lacznie to ponad 15 sloi litrowych pierwsze zrobilem w te silne upaly i zbyt dobre to one nie byly za wysoka temperatura ktora siegala w pomieszczeniu nawet 30 stopni ale nastapne byly cacy zreszta zwolnilem proces w chlodziarce i po 4 dniach tam trafily, co do nakretek to ja bym nieprzeginal z dokrecaniem lub bym je popuscil po upywie mniej jak doby :) wypchniete nkretki to juz chyba na smietnik bo robia sie nie pewne a ich wieczko jest zwyczajnie rozchyzdane gas ma odchodzic w trakcie fermentacji co do skaldnikow ja daje czosnek wedle uznania mozna nawet dzc 2 duze zabki czosnku a nawet jak ktos lubi to i trzeci chrzan z tym trzeba uwazac zeby nie przegiac ale mniej wiecej objetosciowo tyle co 1 - 2 zabki czosnku dodatkowo daje kuleczki gorczycy jakies 20-30, liscie laurowe 2 male lub jeden duzy,3-5 kuleczki ziola angielskiego, 3-6 ziarenek pieprzu jesli to pieprz kolorowy to starczy 2 ziarenka, koper ogrodowy (ostatnio z powodu braku dalem taki zielony ktory dajemy do ziemniaczkow ) no i to chyba tyle, co do ukladania bialym czy zielonym do gory to chyba bez roznicy ukladam tak zeby ladnie sie miescily pamietajac ze zalane musza byc pokryte calkiem co do czasu ukiszenia to zalerzy od temperatury, wielkosci ogorkow takze i samej zalewy czym lyzka wieksza soli tym szybciej sie ukisza, przy zalewie goraca woda tez ten proces przyspieszymy, co do smaku samych ogorkow to tak samo jak z kapusta kiszona jak sie trafi ogorek ogorkowi nie rowny jeden pedzony a nastepny ogrodowy jeden z pola a inny z pod plandeki :) pozdrawiam i zycze samych smacznych ogorkow a takze innych przetworow z chaslem WIEM CO JEM 
J
ja
19 lipca 2014, 23:08
z hasłem
D
dw
16 sierpnia 2013, 15:59
Brak podsatawowej informacji: ile gramów soli ma łyżka ? 
X
X-15
9 lipca 2014, 09:05
Choćby informacja o rozmiarach tej łyżki była by przydatna. Czy to taka "do zupy" czy może mikro-łyżeczka" do kawy....
J
jutka
21 lipca 2014, 13:16
jeśłliw przepisie pisze łyżka- zawsze chodzi o łyżkę stołową (taką jak do zupy), a jeśli pisze łyżeczka (chodzi o taką jak do kawy-standardową, nie deserową). 
Q
quisti
2 września 2014, 22:03
to powinno być jasne że co innego łyżka a co innego łyżeczka. Pojemność łyżki i łyżeczki w każdej książce kucharskiej można znaleźć, nie wspominając o internecie.
C
Carbonaut58
4 sierpnia 2013, 18:46
tylko te z zalewą z wody gotującej będą dobre
K
KLON
29 lipca 2013, 15:18
Zostaw tak jak jest. Ze słoi wyjdzie nadmiar gromadzącego się tam gazu i będzie ok. NIGDY nie odwracaj słoi nawet jak zalewasz wrzącą zalewą. Kilka dni (np 2 - 3 ) trzymaj słoje z ogórkami w nasłonecznionym miejscu (ja trzymam na parapecie okna), a potem natychmiast do ciemnego pomieszczenia.
A
Aga
27 lipca 2013, 15:47
zrobiółem wg pierwszego, najszybszego sposobu. Po 48 godzinach wypuklają się zakętki, nie wiem czy przeczekać, czy odkręcić, czy natychmiast konsumować, a  może je odwócić. Proszę o podpowiedź co jest nie tak albo potwierdzić, że wszystko jest ok