Kiszona czerwona kapusta [PRZEPIS]

Kiszona czerwona kapusta (fot. duskbabe/depositphotos.com)

Skuś się i wypróbuj przepis według dr Ewy Dąbrowskiej na smaczną kiszoną czerwoną kapustę.

Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”

Składniki do przepisu na kiszoną czerwoną kapustę:

  • ¼ kapusty czerwonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • ¼ łyżeczki gorczycy

Kapustę i marchewkę posiekaj na mandolinie na cienkie paski.

Włóż do miski, dodaj sól i gorczycę i wygniataj, aż kapusta będzie miękka i puści sok. Następnie przełóż ją do słoika i ściśle ubij, tak aby na wierzchu pojawił się sok.

DEON.PL POLECA

Przyłóż spodkiem i wymytym kamieniem, tak aby kapusta nie wydostawała się ponad sok. Przykryj ścierką i odstaw na 2 doby w kuchni na blacie. Następnie szczelnie zakręć i odstaw w chłodniejsze miejsce.

Tak przygotowana kapusta jest gotowa po 2–3 tygodniach, w zależności od tego, w jakiej temperaturze stała.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kiszona czerwona kapusta [PRZEPIS]
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.