Kiszona czerwona kapusta [PRZEPIS]
Kiszona czerwona kapusta (fot. duskbabe/depositphotos.com)
Skuś się i wypróbuj przepis według dr Ewy Dąbrowskiej na smaczną kiszoną czerwoną kapustę.
Składniki do przepisu na kiszoną czerwoną kapustę:
- ¼ kapusty czerwonej
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- ¼ łyżeczki gorczycy
Kapustę i marchewkę posiekaj na mandolinie na cienkie paski.
Włóż do miski, dodaj sól i gorczycę i wygniataj, aż kapusta będzie miękka i puści sok. Następnie przełóż ją do słoika i ściśle ubij, tak aby na wierzchu pojawił się sok.
Przyłóż spodkiem i wymytym kamieniem, tak aby kapusta nie wydostawała się ponad sok. Przykryj ścierką i odstaw na 2 doby w kuchni na blacie. Następnie szczelnie zakręć i odstaw w chłodniejsze miejsce.
Tak przygotowana kapusta jest gotowa po 2–3 tygodniach, w zależności od tego, w jakiej temperaturze stała.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł