Tarta dyniowa na kruchym spodzie, czyli idealny deser na jesienne popołudnia

Kalendarz z przepisami Siostry Anastazji. Fot. depositphotos

Aromatyczna, kremowa i pełna smaku – tarta dyniowa to kwintesencja jesieni. Połączenie kruchego, maślanego spodu z delikatnym nadzieniem z dyni hokkaido, twarogu i nuty cynamonu sprawia, że ten deser podbije serca domowników i gości. Dodatek mlecznej czekolady nadaje jej wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.

Kruche ciasto

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • tarta bułka

Wykonanie:

Składniki połączyć i szybko zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce do tarty wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Docisnąć ciasto do foremki tworząc podniesiony brzeg. Ponakłuwać widelcem i piec przez 15 min w temperaturze 180 st. C.

DEON.PL POLECA

 

 

Masa dyniowa

Składniki:

  • 2 szklanki wcześniej upieczonej i zmiksowanej dyni hokkaido
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Dodać pokruszony biały ser i zmiksować. Miksując, dodać mus z dyni i cynamon. Białka ubić z połową cukru pudru na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać masę na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posypać startą czekoladą.

DEON.PL POLECA


Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Tarta dyniowa na kruchym spodzie, czyli idealny deser na jesienne popołudnia
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.