Tarta dyniowa na kruchym spodzie, czyli idealny deser na jesienne popołudnia
Aromatyczna, kremowa i pełna smaku – tarta dyniowa to kwintesencja jesieni. Połączenie kruchego, maślanego spodu z delikatnym nadzieniem z dyni hokkaido, twarogu i nuty cynamonu sprawia, że ten deser podbije serca domowników i gości. Dodatek mlecznej czekolady nadaje jej wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.
Kruche ciasto
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- tarta bułka
Wykonanie:
Składniki połączyć i szybko zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce do tarty wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Docisnąć ciasto do foremki tworząc podniesiony brzeg. Ponakłuwać widelcem i piec przez 15 min w temperaturze 180 st. C.
Masa dyniowa
Składniki:
- 2 szklanki wcześniej upieczonej i zmiksowanej dyni hokkaido
- 200 g sera białego półtłustego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Dodać pokruszony biały ser i zmiksować. Miksując, dodać mus z dyni i cynamon. Białka ubić z połową cukru pudru na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać masę na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posypać startą czekoladą.
Skomentuj artykuł