Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku

Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku
Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku (fot. flickr.com/ by hhesterr)
PAP / ad

Kiełbasa gburska, żurawina przecierana i konfitura z truskawek kaszubskich - m.in. te produkty okazały się hitami V Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Impreza, mająca służyć promocji regionalnych potraw i produktów, odbyła się w niedzielę w Gdańsku.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego organizowane jest co roku od pięciu lat przez samorząd wojewódzki. Impreza miała miejsce w Parku Oliwskim, w sąsiedztwie Katedry Oliwskiej. Na kilkudziesięciu stoiskach ustawionych nieopodal kościoła odwiedzający mogli posmakować i kupić produkty oraz tradycyjne potrawy powstające na całym Pomorzu.

DEON.PL POLECA

W ramach imprezy odbył się także konkurs, w którym jury wybrało najsmaczniejsze - jego zdaniem - produkty. Przyznano kilkanaście nagród, m.in. za kiełbasę gburską przygotowaną przez Dorotę Łosińską z Karsin, żurawinę przecieraną autorstwa Marii Jońcy z Dębnicy Kaszubskiej czy konfiturę z truskawek kaszubskich przygotowaną przez "Stowarzyszenie kobiet Zgorzałego" ze Stężycy.

Jury wybrało też kilka potraw i produktów, które będą reprezentowały region pomorski w XI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Ten ogólnopolski konkurs zostanie rozstrzygnięty na targach Polagra Food, które odbędą się w pierwszej połowie września w Poznaniu. Pomorskie reprezentować będzie na nim m.in. zupa z dyni po chłopsku czy placki ziemniaczane z konfiturą mermecką.

Promocja potraw przyrządzanych według starych, tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 113 zarejestrowanymi produktami tego typu, co daje mu pozycję lidera w Polsce. Na krajowej liście, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, jest obecnie ok. 800 produktów.

Tylko w tym roku na pomorską listę tradycyjnych produktów regionalnych wpisane zostały m.in.: kaszubski kuch marchewny, wieprzowina w słojach z Żuław, szmurowana, czyli duszona na wędzonce kapusta, pierśnik dębogórski, powiślańska śliwka w occie, kukle kaszubskie oraz gołąbki z pęczaku z grzybami.

Produkt ma prawo zgłosić do listy każdy wytwórca: przedsiębiorstwo, stowarzyszenie czy osoba prywatna. W Pomorskiem wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Aby znaleźć się liście, trzeba m.in. udowodnić, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.